Stanovanje za mladega poslovneža

V pritličju vrstne hiše v Ljubljani, je bilo včasih najemniško stanovanje za več študentov. Danes je to 60m2 veliko stanovanje prenovljeno tako, da ustreza bivanjskim potrebam mladega poslovnega moškega, ki je obenem velik ljubitelj športa. Prenovo stanovanja je zasnovala in s pomočjo svoje ekipe tudi izpeljela arhitektka Nina Štajner.

0

Stanovanje, ki obsega eno nadstropje večstanovanjske hiše, je bilo včasih razdeljeno na tri enakovredno velike sobe, miniaturno kuhinjo ter kopalnico. Nov lastnik je želel urbano domovanje, ki bi spominjalo na velike »lofte«, zato se je arhitektka že na začetku odločila, da poveča kuhinjo, jo poveže z dnevno bivalnim prostorom in v tem delu uredi tudi domačo pisarno. Tako je dobila velik odprt osrednji prostor, ki zajema dobro polovico celotnega tlorisa. Svetloba je zagotovljena zgolj z vzhodne in zahodne strani, zato sta v osrednjem prostoru kavč in televizijska omarica umeščena v sredino, tam kjer je najmanj dnevne svetlobe. Domača pisarna, kjer je dnevna svetloba pomembna, pa je po drugi strani umeščena ob okno in izhod na balkon. Na drugem koncu prostora je arhitektka ob okno umestila kuhinjski pult, saj je za delo v kuhinji prav tako pomembna dnevna svetloba. S pomočjo kreativnih rešitev je arhitektka prostor optimalno izkoristila, stanovanje pa kljub svoji skromni kvadraturi deluje zračno in prijetno za bivanje.

Vse se začne s premišljenim tlorisom

Pri snovanju tlorisne razporeditve prostorov je arhitektka preigravala več različnih možnosti, na koncu pa se je za optimalno izkazala izvedba z vhodom na zahodni strani, ki stanovanje razdeli na spalni in bivalni del. Spalnica je namreč nekoliko umaknjena, od ostalih prostorov pa jo še dodatno ločuje prehodna garderobna soba. Imeti veliko shranjevalnih površin je bila namreč tudi ena izmed želja novega lastnika, in tako je dobil kar garderobno sobo. V njej je dovolj polic za vsa njegova oblačila in tudi športno opremo.

tloris pred prenovo
tloris po prenovi

Pri prenovi je bilo potrebno paziti na stroške, zato so bile talne obloge zmenjane samo tam, kjer je bilo to nujno potrebno. V spalnici, garderobi in pisarni so ohranili originalne talne obloge, v osrednjem prostoru pa so jih zamenjali za temno sive vinilne talne obloge v imitaciji kamna. Od starega stavbnega pohištva so ostala tudi okna, radiatorji in ena vrata. Radiator v spalnici je domiselno skrit za fronto iz talne obloge lesene teksture, na kateri je viden vzorec, tako imenovani »chevron«, ki se kot rdeča nit pojavi tudi v veži ter na ploščicah v kopalnici. Spalnica je sicer majhna, vendar dovolj prostorna, da so vanjo lahko umestili veliko in udobno posteljo, ki je kot že rečeno, na eni strani potisnjena ob okno in radiator.

Nova kuhinja je po velikosti enaka prejšnji, le da je zdaj razporeditev bolj racionalna in odprta proti osrednjemu bivalnemu prostoru. Na eni strani so višji kuhinjski elementi (prostostoječ hladilnik, shramba in pečica), potisnjeni v nišo, da ne kradejo dragocenega prostora. Na drugi strani ob oknu pa je niz nizkih omaric s štedilnikom in pomivalnim koritom. Pult se na koncu teh elementov podaljša in razširi v udoben zajtrkovalni prostor, ki je še dodatno poudarjen z zanimivimi »gledališkimi« reflektorji.

Kuhinja se nadaljuje v jedilnico, ki je pozicionirana ob opečnato steno. Ta se prostira po celi dolžini dnevnega prostora, narejena pa je iz starih opek. Opeke so pred polaganjem prerezali na pol, da bi čim manj posegali v prostor, ki je že tako ozek in dolg. Ker je jedilnica pozicionirana v temnejšem kotu, je velika jedilna miza osvetljena z visečo svetilko industrijskega izgleda, ki je opremljena z več retro žarnicami in nudi dosti svetilnosti.

Omeniti moramo tudi domačo pisarno, ki je od dnevne ločena le po tlaku. Umeščena je na vzhodno stran prostora in se lahko čez čas, če bo to potrebno tudi pregradi in spremeni v svetlo otroško sobo.

Kopalnica je zelo majhna, vendar ima zaradi pametnega načrtovanja vse, kar imajo tudi velike. Dovolj shranjevalnih površin in prostor za pralni ter sušilni stroj. Arhitektka je nad umivalnikom namestila veliko ogledalo, ki prostor na videz nekoliko poveča.

Moški dekor v vseh odtenkih narave

Stanovanje je opremljeno v urbanem vintage industrijskem slogu in že ob vstopu vanj nam je jasno, da tukaj stanuje moški. Nina Štajner je ta slog poudarila z različnimi elementi, kot je opečnata stena, retro svetila, usnjeni stoli za jedilno mizo, retro hladilnik v kuhinji in še z nekaterimi kosi pohištva. Tudi izbira barv ni naključna saj različni odtenki rjave, od opečne do rjaste, ter na drugi strani sive in črne podkrepijo vtis, da gre za moški brlog. To možato stilsko zgodbo pa še dodatno podkrepijo skrbno izbrani dodatki oziroma dekor. To so globoki barvni toni, poudarjene teksture, različni tehnološki dodatki in za vzdrževanje nezahtevne sobne rastline.

Kaj pa stroški?

Arhitekta nam je zaupala tudi stroške prenove – celotna adaptacija je naročnika prišla 36 tisoč evrov, od česar so bila gradbena dela 10 tisoč, keramika, sanitarna keramika in talne obloge približno 8 tisoč, mizarska dela 8 tisoč, pohištvo in bela tehnika pa 10 tisoč evrov.

Tekst: Valentina Vovk

Fotografije: Anže Vrabl
360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA