Velik karakter na majhni kvadraturi: oprema hiše v Mengšu

Lastniki majhne hiške v Mengšu so imeli velike sanje - o bazenu, o zračnem in svetlem domovanju, o impresivnem designu ... - in zelo, zelo malo prostora za njihovo uresničitev. A v tesnem sodelovanju s Studiem.a+v so uspeli oblikovati interier, ki je hkrati funkcionalen in bogat.

0
Hiša Mengeš, Studio.a+v

120 m2 težko opišemo kot ‘skromno kvadraturo’, a arhitekturna zasnova enodružinske hiše je vse prej kot bohotna: dvojček, širok manj kot šest metrov, s površino, razdeljeno v tri etaže, s stopniščem, ki zasede dobro šestino celotnega tlorisa in z mansardo brez kolenčnega zidu. Če na vse to dodamo še naročnikove želje po odprtem in zračnem bivanju, o ‘uau’ momentu, o letni kuhinji, vrtu in bazenu … pa je arhitektov krožnik več kot poln.

Viktorija Žavbi in Anže Koren iz Studia.a+v sta se naloge lotila hladnokrvno. Sprva sta v interierju – ki je še v procesu realizacije – izbrala stopnišče kot poudarek in ga zasnovala kot enoten in edinstven volumen, ki ponuja prehajanje med etažami. Namesto ograje sta med stopniščni rami umestila kovinsko skulpturo in celotno stopnišče obložila s tropikalno tapeto. Poudarjeno stopnišče resnično zasije.

Po njem se sprehodimo med etažami: v pritličju najdemo osrednji bivalni prostor, v nadstropju spalnico z garderobo, delovnim kotičkom, kopalnico in utilityjem, v mansardi pa dve veliki, pod streho ujeti otroški sobi.

Vsi prostori so opremljeni z brezčasnim dizajnom – velikimi pohištvenimi monoliti, dopolnjenimi s prostostoječimim, elegantnimi in skrbno izbranimi poudarki. Vseeno pa skozi celotno hišo začutimo pridih sodobnosti – skozi izbiro dekoracije (neonski znaki in floralni motivi), skozi zasnovo prostorov (prosojne stene in fluidno prehajanje), skozi izbiro materialov (marmor, marmor in še enkrat marmor!) in skozi nevtralno-hladno barvno shemo.

Nujen je še postanek na vrtu. Poleg visokih gred, ki predstavljajo funkcionalni del vrta, se preko zunanje jedilnice in lounge-a sprehodimo do bazena. Posedanje ob njem, s kozarcem vina v roki in s pogledom na sosedova polja in kozolce – je prav zares poseben užitek.

Interier: Studio.a+v

Prejšnji članekZa večjo učinkovitost: zamenjava ogrevalnega sistema v večstanovanjski stavbi
Naslednji članekOtroški šotori, tipiji in vigvami: skriti kotički za igro in branje
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: