Lastniki majhne hiške v Mengšu so imeli velike sanje - o bazenu, o zračnem in svetlem domovanju, o impresivnem designu ... - in zelo, zelo malo prostora za njihovo uresničitev. A v tesnem sodelovanju s Studiem.a+v so uspeli oblikovati interier, ki je hkrati funkcionalen in bogat.

120 m2 težko opišemo kot ‘skromno kvadraturo’, a arhitekturna zasnova enodružinske hiše je vse prej kot bohotna: dvojček, širok manj kot šest metrov, s površino, razdeljeno v tri etaže, s stopniščem, ki zasede dobro šestino celotnega tlorisa in z mansardo brez kolenčnega zidu. Če na vse to dodamo še naročnikove želje po odprtem in zračnem bivanju, o ‘uau’ momentu, o letni kuhinji, vrtu in bazenu … pa je arhitektov krožnik več kot poln.

Viktorija Žavbi in Anže Koren iz Studia.a+v sta se naloge lotila hladnokrvno. Sprva sta v interierju – ki je še v procesu realizacije – izbrala stopnišče kot poudarek in ga zasnovala kot enoten in edinstven volumen, ki ponuja prehajanje med etažami. Namesto ograje sta med stopniščni rami umestila kovinsko skulpturo in celotno stopnišče obložila s tropikalno tapeto. Poudarjeno stopnišče resnično zasije.

Po njem se sprehodimo med etažami: v pritličju najdemo osrednji bivalni prostor, v nadstropju spalnico z garderobo, delovnim kotičkom, kopalnico in utilityjem, v mansardi pa dve veliki, pod streho ujeti otroški sobi.

Vsi prostori so opremljeni z brezčasnim dizajnom – velikimi pohištvenimi monoliti, dopolnjenimi s prostostoječimim, elegantnimi in skrbno izbranimi poudarki. Vseeno pa skozi celotno hišo začutimo pridih sodobnosti – skozi izbiro dekoracije (neonski znaki in floralni motivi), skozi zasnovo prostorov (prosojne stene in fluidno prehajanje), skozi izbiro materialov (marmor, marmor in še enkrat marmor!) in skozi nevtralno-hladno barvno shemo.

Nujen je še postanek na vrtu. Poleg visokih gred, ki predstavljajo funkcionalni del vrta, se preko zunanje jedilnice in lounge-a sprehodimo do bazena. Posedanje ob njem, s kozarcem vina v roki in s pogledom na sosedova polja in kozolce – je prav zares poseben užitek.

Interier: Studio.a+v