Zašli smo že v pozno pomlad in čedalje pogostejši so dnevi, ko namesto sonca iščemo blagodejno senco. Da pa nam ne bo prevroče pozimi, ko bomo dobili položnice za ogrevanje, je morda ravno zdaj čas za razmislek tudi o tem, kako se bomo ogrevali v hladnejših mesecih. Svetujemo IR ogrevanje, ki je varčno, okolju prijazno, poleg tega so grelni paneli lahko prava paša za oči.

Za vse objekte

Ogrevanje z IR paneli je primerno za vse objekte. »Najprej za starejše zgradbe, saj ni potrebe po posebnih inštalacijah, ni razkopavanj, montaža je veliko hitrejša. Potem za vikende, pa za večje objekte, bloke, zdravstvene domove,« našteva Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen, ki je svoje panele vgradilo že v tisoče slovenskih domov, tako ob prenovah kot novogradnjah.

Zdrava toplota

Stanovanja in družinske hiše, ki se ogrevajo z IR paneli, ne potrebujejo kotlovnice in dimnika. Gospodinjstvo nima stroškov s servisom ogrevalnega sistema in dimnikarskimi storitvami. Z investicijo v sončno elektrarno pa hiša postane samooskrbna.

V stanovanju, ogrevanem z IR paneli, denimo živi mariborski nogometni as Marcos Tavares, obiskali pa smo tudi dve hiši, v katerih živita mama in hči. Obe sta nadvse zadovoljni, da sta se odločili za ogrevanje z infrardečo toploto, za katero se strinjata, da je zelo varna, uporabljajo jo tudi v inkubatorjih za novorojenčke.

»Seveda je IR toplota varna. Vsi ljudje jo oddajamo, nekje od 200 do 300 vatov. Inkubator mora biti na IR toploto, zaradi tega, ker je najbolj zdrava za človeka. Tudi sonce oddaja IR toploto, lončene peči imajo zelo podoben spekter toplote, kot jo ima IR panel, pa krušna peč … Klasični radiatorji imajo nekje 10 odstotkov IR toplote, ostalo je konvekcija. Klima ima najmanj IR toplote, zato je tudi najmanj zdrava,« pojasnjuje Babič.

Tudi za večstanovanjske objekte

Kako se IR grelni paneli obnesejo v večstanovanjskih objektih, pa so nam razkrili v Radencih, kjer je zrasel prvi samooskrbni blok v tistem delu Slovenije. Streha bloka je opremljena s fotovoltaičnimi moduli, ki proizvajajo električno energijo, stanovanja pa se ogrevajo z IR paneli. Kupci stanovanj so postali solastniki fotovoltaične elektrarne, in sicer v sorazmernem deležu glede na kvadraturo stanovanja. 

Investitor Marjan Bračko pove, da so pri nakupu parcele upoštevali predvsem vidik umestitve vseh najsodobnejših ogrevalnih sistemov. »Ugotovili smo, da v primeru, da bi vgrajevali toplotne črpalke, bi nam vzelo to kar nekaj prostora v kopalnici in zunanjo enoto na balkonu, kar je vseeno moteče za bodoče kupce. Tudi stroški vzdrževanja so pravzaprav pri tej kombinaciji zanemarljivi ali ničelni. Paneli imajo celo do 12 let garancije, ne potrebujejo nobenega vzdrževanja. Vsaka soba ima svojo regulacijo, na strehi pa oskrbnik skrbi za vzdrževanje elektrarne in ki zagotavlja delovanje vsaj 25 do 30 let,« pravi Bračko in pove, da so z IR paneli prihranili tudi pri izvedbi inštalacij, odpadli so dimniki in posledično je tudi manj možnosti za požare.

Vsako stanovanje v bloku ima svoj IR Sun regulator, s katerim se uravnava temperaturo, časovni okvir ogrevanja, z njim stanovalci lahko preverijo porabo v vsaki sobi posebej. Tudi vsak družinski član lahko za vsako sobo posebej nastavi temperaturo.

V najetem apartmaju preizkusite delovanje IR ogrevanja

V podjetju Ekosen se zavedajo, da je investicija v ogrevanje pomembna odločitev in da jo je lažje sprejeti, če bi panele lahko pred tem preizkusili. Zato bo na njihovi spletni strani v kratkem na voljo seznam počitniških kapacitet, ki so opremljene z IR ogrevanjem, že zdaj pa ponujajo najem apartmaja v Mengšu, kjer lahko na lastni koži občutite, kakšna je IR toplota, testirate, ali vam ugaja ter si s pomočjo IR Sun regulatorja ogledate porabo za nazaj. Medtem ko lahko v njihovih salonih ali na spletni strani preverite, kakšne so oblikovne možnosti panelov, ki so res neskončne.

»Ne ponujamo samo belih panelov, ponujamo tudi različne barve, po posebnem postopku delamo panele v videzu lesa, grafita… Panel je lahko tudi kot slika, lahko je denimo ena slika sestavljena iz dveh, treh panelov. Možnost je tudi premični panel, panel kot svetilo, zvočnik, lestenec, ogledalo … Lahko tudi sami panel poslikate, če ste slikar, denimo. Tako, da možnosti je res ogromno,« zaključuje Aleš Babič.

Dva IR grelna panela, sestavljena v sliko.

Sponzorirana vsebina