Familija Craft je blagovna znamka, ki je zrasla iz ljubezni do oblikovanja in izdelave keramike, v prihodnje pa se bo razširila še na tekstil in druge materiale. Pod znamko ustvarjajo kar tri ustvarjalne duše: Barbara, njena hči Brina in hčerin partner Srđan.

V krovno znamko Familija, ki gradi na vinogradništvu in razvoju ekosistemov v Halozah, so vpete kar tri generacije družine. Eno vejo znamke pa predstavlja tudi Familija Craft, ki bolj kot na okoljskih in vinogradniških tematikah gradi na oblikovanju in ustvarjanju. To predstavljajo mama Barbara, njena hči Brina in hčerin partner Srđan. Barbara sicer prihaja iz umetniških vod, saj je kot diplomirana inženirka oblikovanja kar 25 let oblikovala lastno blagovno znamko Barbara Plavec, ki je združevala unikatna oblačila za posebne priložnosti. Že več kot 12 let opravlja tudi delo stilistke na televiziji.

Pri oblikovanju tako tekstila kot keramike jo že od nekdaj navdihuje narava. Ob tem poda opazko, da skozi leta postaneš odličen opazovalec okolice, zato venomer naletiš na dih jemajoče podobe narave, ki nas obdaja. Tako je v njeno življenje zajadrala tudi glina. Kaj kmalu sta se ji v delavnici pridružila tudi hčerka Brina, sicer psihoterapevtka, in njen partner Srđan, ekonomist. Kot pojasni Barbara, se tudi moška energija v delavnici odlično znajde, saj dobro uravnoteži višek ženske. Oblikovalska zgodba se je začela, kako drugače, kot z vazami.

»Ne znam razložiti, obožujem postopek njihove izdelave, njihova energija, ki jo dobijo, ko v njih postaviš določeno dekoracijo ali rože. Me pa fascinirajo tudi večji kosi, ki lahko v prostoru delujejo kot skulptura, tudi če so prazne,« pojasni Barbara.

Rokovanja z glino se je izučila pri različnih mojstrih keramike in precejšen delež epidemije preživela v delavnicah, kjer je pilila svoje znanje. To obdobje opisuje kot obdobje brezskrbnega učenja in ustvarjanja. Sčasoma so se njene poti križale tudi s skrivnostnim in manj predvidljivim porcelanom. Na njegov odziv namreč vpliva vrsta dejavnikov, od temperature prostora, vlage, debeline sten izdelkov, tehnik sušenja itd. Zato rezultat nikoli ni enak.

V večjih industrijskih obratih je mogoče pogoje nadzirati, saj posoda nastaja s stiskanjem oziroma prešanjem, rezultat pa je zato venomer enak:

»Vse opravijo stroji, krožniki in skodelice so vsi enaki, človeška roka nima vpliva na obliko. Seveda si kdaj kupci to tudi želimo, a dušo in posebno energijo imajo prav ročno narejene stvari z ‘wabi sabi’ filozofijo. Mi do samega konca ne vemo, kaj bo prišlo iz peči. Ko odpiramo peč po glaziranju, srčni utrip kar naraste. Seveda so pri izdelavi porcelana določene zakonitosti, ki se jih trudimo upoštevati, saj je drugače že vnaprej znano, da bo izdelek počil.«

Znamka Familija Craft obsega vse od skodelic, skled pa tja do svečk, igrivo okrašenih z osnovnimi likovnimi elementi, kot so pike, črte, linije. Pri oblikovanju se poigravajo z različnimi tehnikami, ob posebnih priložnostih, kot so prazniki, tudi bolj božičnimi motivi. Na posamezne izdelke ob koncu, kot tretjo peko, nanesejo tudi 9-odstotno pravo zlato. Vaze pa najraje obdelujejo z odtisi kamnov. Nekaj prav posebnega so tudi njihove svečke, ob čemer svoje skodelice napolnijo z naravnim sojinim voskom, saj so jim blizu sestavine, ki ne vsebujejo toksičnih snovi. Sami vosku dodajajo tudi, letnemu času primerna, čista eterična olja.

Svečke so praviloma bolj v domeni pregovorno nežnejšega spola, stranke pa so navdušene tudi nad možnostjo ponovnega polnjenja svečk, ko te pogorijo do konca.

»Seveda je uporaba skodelic, ki ostanejo, lahko brezmejna. Nekatere so enake oblike, kot so skodelice za veliko kavo, in po dobrem čiščenju in razmastitvi jo lahko uporabljate za čaj ali kavo. Glinene sklede s kamnitim videzom, ki so tudi bolj grobe, pa lahko postanejo lončki za rože,« pojasnjuje Barbara.

Ob treh ustvarjalnih dušah tudi idej za prihodnost ne manjka. V ponudbo bi v prihodnosti radi dodali tudi umivalnike, svetila, okrasno posodo za rože, pa tudi tekstilije, kot so predpasniki in nakupovalne torbe. Svoj asortiman bi radi dopolnili z najrazličnejšimi umetniškimi izdelki za vse okuse. Tudi dekorativnimi slikami na platnu in nekaj lesenimi izdelki ali kot povedo sami: »Na kratko, želimo si ustvarjati unikaten home dekor. Kmalu se odpira tudi naša spletna trgovina, kjer bo vse to možno videti in kupiti.«