Sveče so že od samega začetka pomemben dodatek interjerja, s katerimi v prostoru pričaramo toplino in domačnost. Pod slovensko znamko Cocolila nastajajo dišeče in simpatične svečke iz okolju ter človeku prijaznega rastlinskega voska. Svečke se nahajajo v ličnih keramičnih posodicah, ki so prav tako delo Nastje Šturm Pirc, gonilne sile znamke Cocolila.

Najboljše zgodbe se rojevajo iz potrebe po izražanju kreativnega duha, iz ljubezni do ustvarjanja. Tudi zgodba znamke Cocolila je zgodba o kreativnosti, pogumu in vztrajnostni. Nastja, diplomirana organizatorka turizma, ki so jo poklicne vode vodile v zobozdravstveno tehniko, svojo veliko težnjo po ustvarjanju izraža poleg redne službe. Kot trenerka Performance cheer plesa se izraža z gibanjem, svojo ročno ustvarjalnost pa pretvarja v čudovite svečke Cocolila. Pri vodenju znamke ji na pomoč priskoči tudi soprog, ki je prepoznal Nastjino veliko težnjo po ustvarjanju in ročnih spretnostih, ki jo spremljata že od otroških let.

»Želja je bila prisotna že nekaj časa, vendar sem odlašala zaradi strahu pred neznanim. Sama obožujem svečke in pri nama doma vsak dan gori kakšna. Lani sem se udeležila spletnega tečaja keramike pri JNŽ studio, kjer sem izdelala kar nekaj stvari iz gline, med njimi tudi šalčke. Takrat sem dobila idejo, da bi lahko vse izdelovala sama, od šalčk do vlivanja voska. Testne izdelke sem naredila zase in skoraj pol leta zbirala pogum,« z nasmehom pojasnjuje Nastja, ki je veliko časa namenila tudi izbiri pravega voska. Ko je odkrila kombinacijo kokosovega in kandelila voska, je bilo eksperimentiranja konec. Kaj pa ime znamke? Nastalo je kot izpeljanka iz besed kokos in kandelila – Cocolila.

Kokosov in kandelila vosek sta okolju in uporabniku prijazna. Gre za rastlinska voska, ki ne škodujeta ozračju in planetu, prav tako gorita počasneje in čisteje od ostalih voskov. Oba se lahko pohvalita s prijetno naravno aromo, zato svečke dišijo tudi brez arome. Cocolila svečke so v celoti izdelane ročno.

»Glino gnetem, barvam in oblikujem doma, potem nesem posušene izdelke v Studio Biskvit, kjer jih oni glazirajo in pečejo po naročilu. Ko so šalčke gotove, se namesti stenj, šalčke pa pred vlivanjem voska segrejemo v pečici zaradi lepšega ohlajanja voska. Vosek se v tem času topi, potem hladi in ko je primerna temperatura, vlijemo dišave, še malo hladimo in vlijemo v šalčke. Vosek se hladi 24ur, potem sledijo lepotni popravki. Vse mehurčke, razpoke popravimo in ročno dodamo še mini suhe rožice slovenskega podjetja byCaramia,« pojasni postopek izdelave sogovornica.

Šalčke, v katere je ulit vosek, je mogoče, ko le ta izgori, uporabiti tudi v druge namene. Lahko jih napolnite z napitki, oreščki ter ostalimi priboljški. Uporabite jih lahko tudi za vazico ali pa vanje posadite rastlino.

»Lastniki naših svečk so ljudje, ki cenijo ročno delo. Tisti, ki vidijo in razumejo, koliko vloženega truda in ljubezni se skriva v izdelku. Lastniki naših svečk imajo radi izdelke, ki so večnamenski, dolgotrajnejši za uporabo in slovenskega porekla,« lepo opiše svoje stranke Nastja, ki si bo tudi v prihodnosti prizadevala ustvarjati nove izdelke iz naravnih, okolju prijaznih materialov. Ti bodo tako še naprej krasili domove novih lastnikov, odlikovala pa jih bo tudi več uporabnost. Kot prizna sogovornica bi v prihodnje rada znamko še razširila in ustvarila studio, kjer se bodo stranke lahko seznanile z njenim delom. Ključ njenega delovanja je namreč v osebnem pristopu, ki bi ga pri znamki Cocolila radi s ponudbo in storitvami še obogatili.

Fotografije: Matic Dolenc