Lesena hiša čistih, pravokotnih oblik za svojo preprostostjo skriva število premišljenih in podrobnih detajlov, ki so jih arhitekti razvili skozi proces oblikovanja.

Hiša je postavljena izven mestnega središča, a ne na klasično predmestno parcelo. Obdana z večjimi enodružinskimi objekti, ki hiši zastirajo poglede na okoliški gozd, je potrebovala lasten intimni zeleni kotiček. Arhitekti so ga umestili na ugoden jugozahodni del parcele, na katerega so z velikimi zasteklitvami odprli vse bivalne prostore. Hkrati pa so mlado družino obvarovali pred nezaželenimi pogledi iz okolice tako, da so intimnejši del hiše – spalnice in domači wellness – kar se da odmaknili od parcelnega roba in jih zasteklili z manjšimi okni, njihovo vsebino pa še dodatno zaščitili z žaluzijami.

V hišo dostopamo s severovzhodne strani, mimo pritličnega dela objekta, v katerega je poleg garaže in tehničnih prostorov umeščen še že omenjeni družinski wellness. Vstopimo skoraj neposredno v dnevni prostor, razkošno odprt v tri smeri. Le-ta v sebi združuje dolgo linijsko kuhinjo z otokom, jedilnico ter dva dnevna prostora – večjega z razkošno zofo in manjšega, salonskega, kjer kraljuje pianino – razporejena okoli osrednje umeščenega kamina. Ta velik bivalni prostor v odprtem tlorisu je hkrati povezan in ločen – zalom v obliki črke L in že omenjeni kamin prostor predelijo na dobro definirane in karakterne kotičke. Vse dnevne prostore pa med seboj povezuje velika osrednja zunanja terasa.

Nad pianinom ujamemo pogled na lahke stopnice (le od kod so se vzele?), ki se vzpenjajo v intimnejše nadstropje, kjer se nahajajo funkcionalno in racionalno razporejene spalnice in kopalnice, vse orientirane na ugodni jug.

Fasada je kombinacija treh materialov, ki poudarjajo dinamično strukturo sestavljenih volumnov pravokotnih oblik: bele fasadne plošče velikega formata v kombinaciji s paneli v naravnih lesenih odtenkih zaznamujejo elegantno pritličje, medtem ko sta garaža in nadstropje prekrita s tanjšimi vertikalnimi jeklenimi profili, ki poudarjajo funkcionalni program, ki se skriva za fasado. Vse površine, odprte na leseno teraso, pa so oblečene v tople odtenke, ki imitirajo strukturo lesa.

Na kratko: enodružinska hiša uspešno združi potrebe sodobnega življenja mlade družine z udobnim dizajnom in kvalitetno izvedbo.

Arhitektura: SoNo arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović)

Fotografije: Lumar IG

Več na: www.lumar.si