V hiši, ki je bila večkrat prezidana in brez pravega reda razkosana v niz majhnih stanovanjskih enot, je imelo podstrešno stanovanje dokaj zapleten tloris, a tudi nekaj prednosti: predvsem čudovit razgled, ki se skozi podstrešno okno razteza na Bohinjsko jezero in Alpe.

V tem stanovanjcu, velikem le 23 m2, pa je bilo moč najti vse: od kuhinje in jedilnega kota, do manjše spalnice in kopalnice. A kaj, ko je bila oprema že zelo zastarela, obiskovalci turističnih točk pa za svoj krajši oddih navadno iščejo malo drugačno, unikatno izkušnjo. Lastniki apartmaja so se tako obrnili na arhitektko Meto Kutin in se skupaj z njo podali v prenovo.

Arhitektka se je v svojem značilnem slogu prenove lotila celovito: načrtovala je vse, od gradbenih del pa do pohištva, od stavbnega pohištva pa do kljuk na vratih. V tako majhnem prostoru je namreč pomemben vsak detajl.

Kuhinjo so umestili v tesen prehod takoj ob vstopu v stanovanje. “Drugam pač ni šlo,” pove arhitektka. “A nič za to! Kuhinjski pult smo nekoliko podaljšali v jedilno mizo, da je lahko postala nekakšen večnamenski ‘šank’. Obedovalcem z visokih stolčkov lahko pogled svobodno uide skozi razmeroma visoko postavljeno podstrešno okno naravnost k jezeru.”

Vhod v kopalnico, umeščen kar iz jedilnega kotička, so skrili za enotno leseno zidno oblogo. Tako so se izognili nerodnemu neposrednemu stiku med rokovanjem z živili in osebno higieno. Sobo pa je arhitektka spretno preoblikovala v večnamenski prostor: “Velika omara za svojimi vrati skriva televizijo, prostor za prtljago in posteljnino. Kavč je za posedanje, seveda, a se lahko hitro spremeni v udobno ležišče za dva.”

Pohištvo je izdelano iz masivnega smrekovega lesa, linije so čiste, detajli pa se prilagajajo značaju uporabljenega materiala. Edini dodatek so po naročilu izdelane kovane kljuke na vratih v kopalnico, kovano je tudi držalo za brisače. Oprema je zasnovana trpežno: lahko jo bo čistiti in vzdrževati. V toplem lesenem objemu bo tako lahko uživalo veliko iskalcev lepote, ki bodo Bohinjsko jezero, uokvirjeno skozi majhno okno očarljivega stanovanja, gotovo dolgo ohranili v lepem spominu.

Arhitektura: Meta Kutin

Fotografije: Mitja Sodja