Lepotci z Vzhoda nas v Evropi navdihujejo že nekaj stoletij, v domovini še dalj časa. Tulipani so zagotovo ena najbolj prepoznavnih pomladanskih vrtnih čebulic, ki z bogatim cvetenjem krasijo predvsem obdobje od začetka aprila do sredine maja.

Kako do najboljše izbire?

Vrst in sort tulipanov je neizmerno veliko. Izbiramo lahko med drobnimi in nizkimi botaničnimi tulipani, velikocvetnimi, visokimi križanci, med močnimi barvami in najbolj pastelnimi odtenki, kar jih premore rastlinski svet, med enostavnimi in bogato polnjenimi cvetovi, med enocvetnimi in mnogocvetnimi predstavniki in ja, tudi pri listju se pestrost ne ustavi. Na voljo so taki z belo obrobo, z rdečimi progami po sredini, taki z zavihanimi oz. valovitimi robovi listov in še bi lahko našteval.

Za zasaditve je najbolje uporabiti manj barv in raje več oblik ter različno zgodnjih oz poznih sort. Kadar se odločamo za mešanice, je bolje, da uporabimo npr. sorodne si barve oz. več odtenkov ene barve. Lep učinek npr. dosežemo z belimi, rožnatimi in vijoličnimi mešanicami, pa z marelično, rumeno in oranžno in tako naprej.

Sami ali v družbi?

Tulipani izpadejo mnogo lepše, če jih spremljajo še druge cvetlice. Klasične spremljevalke so modre ali bele spominčice, za obsežnejši barvni spekter pa za vmesne prostore uporabimo katero od številnih mačeh, najbolje plazeč oz. viseč tip, ki bo pokril več površine. Od trav jim je dobra družba npr. zelo zgodaj odganjajoča šašulica, Calamgrostis brachytricha.

Moj primer

Lansko leto sem se odločil za posebne odtenke. Paradni konj je bila sorta ‘La Belle Epoque’ s polnjenimi cvetovi neverjetne mešanice barv. Sprva se zdi cvet rožnat, potem dobi močan lososni pridih, z razpiranjem cveta pa se pojavlja vse več kremnih primesi in po robu že skoraj srebrn lesk. Za nenavadno spremljavo so malce z zamikom poskrbeli črni ‘Queen of the Night’ in zeleni ‘Evergreen’, ki so zdržali do začetka junija. Od jeseni sem pustil neporezano okrasno travo nežno bodalico Stipa tenuissima, ki je s suhimi, oker obarvanimi listi vnašala mehkobo in lepo podprla toplino in nežnost »rožnatih« tulipanov. Za še nekaj dodatne svežine in vedrosti so se čisto pri tleh razpirali drobni cvetovi mačeh v beli barvi, ki je tako in tako najbolj povezovalna in nevtralna.

Fotografije: Matic Sever