Razgibana mansarda, v celoto speta s kosom pohištva

Iz mansarde v Zgornjih Gorjah lahko skozi okna opazujemo razgibane strehe sosednjih objektov. Le majhen zasuk glave pa tudi nad nami samimi razkrije mogočno ostrešje, ki se bohoti nad umirjenim interierjem.

0

Kako urediti stanovanje v starem podstrešju, ki ima kljub veliki bruto površini skoraj polovico manj pohodne površine, pa še ta je prepredena z dimniki, podpornimi zidovi in nizko ležečimi legami? Arhitekta Meta Kutin (mKutin arhitektura) in Tomaž Ebenšpanger (Skupajarhitekti) sta se odločila s skrbno umestitvijo pohištva tloris čimbolj poenostaviti in do zadnjega kotička izkoristiti uporabno površino.

Nepravilen tloris sta povezala s pohištveno ‘kačo’, ki se vleče že od vhoda dalje. Ta element skozi prerez spreminja svojo višino in namembnost, saj so vanj poleg shranjevalnih površin integrirani še vhodi v spalnice, kaminska peč na pelete, klop in kuhinjski niz. Ta ‘kača’ nas od vhoda popelje mimo spalnice in kopalnice v osrednji dnevni prostor, od tod pa še v otroško sobo oziroma igralnico. Elegantna siva barva in črni ročaji so stalnica v obdelavi, vmes pa jo prekinejo še črn kuhinjski pult ter velika odprtina kamina, prav tako v črni barvi.

Ostalo pohištvo je minimalno – udobna zofa, preprosta jedilna miza, še celo svetila se trudijo ostati anonimna. Zato pa toliko bolj izstopi mogočna strešna konstrukcija, ki skupaj z geometrijo stropa v nas prebuja vprašanja o statiki, o obrti, o staranju.

Arhitektura: Meta Kutin, udia (mkutin.si) in Tomaž Ebenšpanger, udia (skupajarhitekti.com)

Leto projekta: 2016

Fotografije: Tomaž Ebenšpanger

Prejšnji članekKam s toaletnim papirjem?
Naslednji članekV kakšni kadi bi se najraje kopali?
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: