BB arhitekti so za zakonski par prenovili celotno etažo staromeščanske hiše v centru Ljubljane. Par je izrazil željo po čimbolj odprtem, sodobnem in izčiščenem bivanju, arhitektka Breda Bizjak pa je odgovorila z elegantnimi prostori, opremljenimi s pohištvom po meri.

Zakonski par si je poleg hiše na robu mesta zaželel še urbano rezidenco. Njuna prva izbira je bila staromeščanska hiša, kjer sta kupila kar dve stanovanji v istem nadstropju. Kljub fascinaciji s staromeščansko arhitekturo pa par ni želel živeti po zastarelih konceptih, ki jih je utelešal razdrobljen tloris. Skupaj z arhitektko so zasnovali prenovo, ki je dve večkrat predeljeni in skorajda nečitljivi stanovanji združil v odprto in zračno enoto za moderno bivanje.

tloris pred prenovo in po njej

Za to je bilo potrebno sprva tloris počistiti ‘do kosti’. Odstranili so vse nepotrebne predelne stene in tako stanovanje ločili na severno in južno krilo. Na severu so poleg stopnišča ostali tudi vsi mokri prostori, torej kuhinja, kopalnica in dvoje stranišč. Na jugu pa se je odprl skoraj 80 m2 velik bivanjski prostor.

V ta izčiščen, odprt tloris je bila umeščena po meri izdelana oprema. Posebnost so mokri prostori, od tal do stropa oblečeni v rumeno obarvan cement, prevlečen s tankim slojem vodoodpornega epoksija. Mokri ‘boksi’ so opremljeni z elegantnimi in inovativnimi potezami sanitarne keramike v kopalnici in kuhinjskega niza v kuhinji (oboje večinoma v kerrocku), ki s svojo belino in premišljeno osvetlitvijo prispevajo k futurističnemu izgledu mokrih prostorov.

Brez enih samih vrat

Vsi mokri bloki so od sosednjih, suhih, ločeni zgolj s paneli zatemnjenega stekla. Tako lahko kopalnico popolnoma odpremo v spalnico oziroma kuhinjo v jedilnico, ali pa ju, nasprotno, popolnoma ločimo od ostalih prostorov. Tudi drugi prostori so med seboj ločeni zgolj z velikopanelnimi drsnimi vrati, ki jih po potrebi odstiramo in zastiramo.

Oprema suhih prostorov pa je prav kontrastno umirjena. Temen parket daje podlago večinoma belemu vgradnemu pohištvu. Kot osrednji element lahko izpostavimo trostranski kamin, vgrajen v nosilno steno med jedilnico in dnevno sobo. Dvojni ambient pa zaokroži umetniška zbirka, sijoča na beli podlagi.

Arhitektura: BB arhitekti (Breda Bizjak in Lorenka Stropnik)

Izvedba: 2008

Fotografije: Jure Breceljnik