Bralka sprašuje, kako opremiti dnevno sobo, da bo hkrati estetska, topla in prijazna majhnim otrokom. Pripravili smo tri različne predloge.

Bralka iz Izole mi je nedolgo nazaj pisala s sledečim problemom: “Že dlje časa se odločam urediti naš dnevni prostor v stanovanju, vendar mi nič ni dovolj lepo oz. se hitro premislim. Všeč sta mi skandinavski in minimalistični stil… vendar se mi zdi da hitro zaidem. Imava dva otroka, 4 leta in 2 leti, in sva jima do sedaj pustila da je dnevna njuna igralnica, sedaj pa sva se odločila, da le-to prestavimo v njuno sobo, ki je temu namenjena.”

Kuhinja in jedilnica sta opremljeni v zelo elegantnem, minimalističnem slogu. Pohištvo v dnevni sobi (z izjemo nove sedežne garniture in kavne mizice) je zaenkrat provizorično, otroka pa sta s svojimi igračami zasedla dobro polovico prostora. Bralka si je v dnevni sobi zaželela eleganten TV regal ter bralni kotiček z vintage naslonjačem.

Fotografije obstoječega stanja

Ker prostori prehajajo iz enega v drugega, je pomembno, da z izbiro pohištva v dnevni sobi slogovno nadaljujemo zgodbo, ki jo je lastnica načela z izbiro minimalistične črno-bele kuhinje in tople jedilnice. 

Pripravila sem tri variante, ki z minimalnim pohištvom in otrokom prilagojenimi dodatki ustvarjajo vabljiv ambient v skandinavskem slogu. Med seboj se razlikujejo po dinamiki kompozicije, uporabi barv in tekstur ter posledično v svoji estetiki. Katera varianta se vam najbolj dopade?

Elegantna in večna

Steno, na kateri je pozicionirana televizija, sem si zamislila v temno sivi barvi, ki je odlična podlaga za impresivno, sodobno knjižno omaro v temnem lesu. Ostalo pohištvo, vključno s TV regalom, je v beli barvi in uravnoteža temno, poudarjeno steno. Svetila – v grozdih obešeni lestenci skandinavskega dizajna – s svojo zlato notranjostjo v prostor vnesejo ravno dovolj topline. Pravilno obdelana temna stena je lahko tudi prostor za izraz otroške domišljije – le kredo potrebujejo.

Neobremenjena in živahna

V drugi varianti sem nekoliko odtsopila od črno-bele estetike in ustvarila mladosten, igriv in manj definiran prostor, ki ga je možno poljubno nadgrajevati, spreminjati in obračati. Črna knjižna omara nadaljuje estetiko in red kuhinje, dolga kredenca pa na sebi drži zbirko grafik, družinskih fotografij in lončnic, med njih pa se popolnoma neobremenjeno pomeša tudi televizijski zaslon. Celotna kompozicija je dopolnjena z nežno grafično tapeto v ozadju in bolj drzno preprogo na tleh. Celota je osvetljena z reflektorji, obešenimi na jekleno podkonstrukcijo.

Neobremenjeno elegantna

Tretja varianta pa je mešanica obeh prej predstavljenih slogov: črna pasica na steni jo slogovno poveže s kuhinjo, neobremenjen dekor ter mehak tekstil pa jo omehčata. Dolga polica je hkrati delovni kotiček za malčka. Osvetlitev je zamišljena z različnimi svetili iz isti družine, ki na tri enote razdeljen prostor – knjižni kotiček, prostor za malčke in TV regal – slogovno povežejo v celoto.

Vse tri različice lepo dopolnejo obstoječe pohištvo, razlikujejo se le v slogu in svoji dinamiki. Prva različica predstavlja odlično osnovo, ki bo aktualna dolga leta in bo zahtevala malo ali nič dopolnitev, drugo različico pa lahko vsak teden nekoliko preobrnemo – prestavimo kredenco, zamenjamo grafike, odstranimo preprogo … in tako ustvarimo dinamično okolje za rastočo družino.

Vaša vprašanja z veseljem sprejemam na alja.kosir@tvambienti.si!