Če živite v bloku ali hiši, kjer se sliši vsak korak ali premik stola iz zgornjega nadstropja in kjer niti znotraj lastnega doma ne morete uživati tišine, saj povsod odmeva glasba iz sobe vaše najstnice, potem imate res smolo. Še več, hrup vpliva tudi na vaše počutje, neprespanost, zaradi njega vam lahko naraste krvni tlak, vodi v slabo voljo in celo napete odnose s sosedi. Ker marsikomu ni do tega, di bi se lotil zapletenih in umazanih postopkov gradbenih del ob dodatni zvočni izolaciji, predstavljamo lažjo pot. Izolacijske obloge in akustične panele, ki zavzamejo minimalno prostora in ne zahtevajo dolgotrajnih gradbenih del.

Hrup, ki se pojavlja znotraj zgradbe ter se širi preko sten in stropov, je lahko zelo različen. Lahko gre za ropot, preglasno glasbo, pogovore iz drugih prostor, zvok tuširanja, igranja glasbenega instrumenta, hojo po prostoru … Vse to moti našo zbranost, je neprijetno in nas ovira pri vsakodnevnih opravilih. Vendar pa je lahko hitro rešljivo, povedo strokovnjaki iz podjetja Kaler. »S kombinacijo mehkejših materialov, izdelanih posebej za zvočno izolacijo in zvočno izolacijskih mavčnih plošč, lahko sestavimo obloge, s katerimi učinkovito izoliramo strope,  stene in tla, tudi če je na voljo malo prostora. Izbira materialov je velika, zato je smiselno, da se pred nakupom posvetujete in izberete pravega.«

Zdravstvena stroka poudarja, da ima hrup več negativnih učinkov na zdravje ljudi. Nacionalni inštitut za varovanje zdravje našteva naslednje: poškodbe sluha, motnje spanja, vznemirjenost, zmanjšanje učinkovitosti pri delu ali učenju, motnje pri pogovoru, vpliv na delovanje srčno-žilnega sistema, psihofiziološki učinki in vpliv na socialno vedenje. Nedvomno se v domu, ki je izpostavljeno hrupu, nihče ne bo počutil dobro. Zato je nujno, da pomislite tudi na dobro zvočno izolacijo.

Kako dodatno izoliramo stene?

Veliko je odvisno od tega, iz česa so stene in koliko prostora imamo na voljo. Običajno je najbolj preprosta rešitev, če steno dodatno obložimo s posebnimi mavčnimi ploščami, med oblogo in steno pa dodamo še sloj izolacijske volne. V čem se mavčne plošče za zvočno izolacijo razlikujejo od običajnim mavčnih plošč? So bistveno težje in bolj elastične, na primer DuoTech plošče, Diamant in Silentboard plošče in plošče Akustik gips tip 2. Vse te plošče se vgrajujejo v debelini vsaj 25 mm, torej po dva sloja. Lahko pa se tudi kombinira dve vrsti plošč. Za dodatno izolacijo se votel prostor med oblogo in zidom napolni z izolacijo iz mineralne ali lesne volne. Skupna debelina takih oblog je približno 8 cm ali več. Če nimamo na voljo toliko prostora, si lahko pomagamo s ploščami Akustik gips tip 3, ki so debele 35 mm in jih lahko na zid prilepimo. Pomembno je, da oblogo ločimo od obstoječih zidov z dilatacijskimi gumijastimi trakovi Wall band in elastičnimi tesnilnimi materiali ter da podkonstrukcije za oblogo ne pritrjujemo v zid. Za točna navodila o pravilni izvedbi vedno vprašajmo strokovnjaka.

Z vrhunsko zvočno izolacijo boste lahko v svojem domu sproščeni, na obisk in druženje boste brez slabe volje lahko povabili tudi prijatelje. Ali pa boste uživali v prenosu nočne košarkarske tekme brez strahu, da boste motili svojce in sosede.

Kako izoliramo tla?

Kadar živimo v hiši, kjer smo lastniki tudi zgornjega nadstropja, od koder prihaja hrup, je najbolj učinkovito, da se problema lotimo z zgornje strani. Če so stara tla dotrajana, odstranimo vse plasti do zdrave nosilne podlage. Izdelamo plavajoč pod: na tla položimo izolacijo, ki jo ob zidu zavihamo navzgor, tako da se nova tla nikjer ne dotikajo zidov. Najbolj učinkovite izolacije za tlake so kamena volna, lesna volna (po 2 – 3 cm) in mikrogranulirana guma Ecoroll (3 do 10 mm). Pri lesenih stropih lahko izolacijo poboljšamo še z uporabo posebnega nasutja, npr. Siliperl, ki je izdelano prav za lesene strope. Na izolacijo položimo mavčne ali lahkobetonske talne plošče. Tudi pod parket, laminat ali drugo talno oblogo lahko dodamo tanjši sloj zvočne izolacije Ecoroll, ki zmanjša hrup korakov.

Nasutje s satjem.

Kako dodatno izoliramo strop?

Če živimo v večstanovanjskem objektu in nas moti hrup, ki prihaja iz zgornjega stanovanja (po domače temu pravimo, da nam sosed skače po glavi), potem izolirajmo strop s spodnje strani. Princip oblaganja stropa je podoben oblaganju sten in tudi materiali, ki jih uporabljamo so podobni: posebni tipi mavčnih plošč in izolacije. Pogosto so prostori nizki in nas znižanje stropa moti. Žal pa na stropu težave ne moremo rešiti s tankimi oblogami. Še posebej pri lesenih stropih ali monta stropih je učinkovita le rešitev z dovolj debelo oblogo.

Pomembno je, da otroku omogočimo prostor, kjer bo lahko neovirano preživljal svoj čas, ne da bi s povzročenim hrupom motil sosede. Rešitev je v dobro izoliranih stenah in stropu. Z nekaj ročnimi spretnostmi se dodatnih oblog iz namensko zvočno izolacijskih plošč (npr. Silentboard, Duotech, Akustik gips …) lahko lotimo sami ali pa se odločimo za pomoč usposobljenih mojstrov suhe gradnje.

Boljša akustika ali kako zmanjšati hrup, ki ga ustvarjamo znotraj lastnega doma 

Seveda pa niso vedno vsega krivi samo sosedje, za povečan hrup je lahko kriv sam prostor. Če v njem odmeva, pravimo, da ima slabo akustiko. Posledica ni le prekomeren hrup, še bolj problematična je slaba razumljivost govora in frustracije, ki jih ta povzroča – še posebej ljudem, ki slabše slišijo.

»Primerna akustika pomeni, da v prostoru ne odmeva, oziroma da odmeva ravno prav. Če je odmev prevelik, poslabša razumljivost govora, zato govorimo glasneje in povečujemo glasnost avdio-naprav, s tem pa po nepotrebnem zvišujemo hrup, ki se seli tudi v druge prostore. Odmev povzročajo trde in ravne površine sten, tal, stropa, oken in opreme, od katerih se zvok odbija, kar smo vsi že izkusili pri vstopu v prazne prostore brez opreme. Mehke, neravne površine pa zvok vpijejo ali razpršijo. Tako vplivajo preproge, tapecirano pohištvo, težke zavese in podobno. Če take opreme v prostoru ni dovolj, v prostoru odmeva bolj, kot bi bilo primerno,« pojasnjujejo pri Kalcerju.  

Kadar v prostorih iz estetskih razlogov (minimalistični slog opreme) ali zdravstvenih razlogov (alergije) ne želimo veliko tekstilne opreme in tekstilnih površin, si k boljši akustiki lahko pomagamo s tako imenovanimi stropnimi ali stenskimi absorberji. Ti so izdelani iz zvočno vpojnih materialov, ki se ne prašijo, ne povečujejo alergičnih reakcij in ne vsebujejo nezdravih snovi.

Paneli, s kateri izboljšamo akustiko v prostoru, so lahko iz različnih materialov: leseni, mavčni ali iz mehkih materialov. Slednji so lahko tudi barvni ali potiskani z različnimi motivi.  Na strop ali stene jih obesimo ali prilepimo.

»Primerna rešitev so stropni ali stenski zvočni absorberji. Površina panelov je gladka in se jo da čistiti, običajno so bele barve, lahko pa se jih naroči tudi v drugih barvah ali s potiski. Izbiramo lahko tudi med različnimi oblikami in velikostmi. Absorpcijske panele lahko na steno ali strop prilepimo ali obesimo kot sliko. Praviloma jih namestimo na dve sosednji steni. Učinkovitejši so, če so nameščeni v zgornji polovici sten ali na stiku sten in stropa. Če nismo prepričani, koliko panelov potrebujemo, lahko za začetek namestimo manj panelov in jih potem po potrebi dodajamo.«

Nekaj primerov težav in rešitev z akustičnimi paneli

  • Majhni prostori z malo opreme in veliko steklenih površin: V prostoru odmeva, govor je glasen in neprijeten. Potrebujemo nekaj kosov stenskih in stropnih absorberjev ali difuzorjev. Absorberji so lahko dekorativno oblikovani ali potiskani, enako velja za difuzorje.
  • Večji prostori z malo opreme, kjer so površine večinoma trde in gladke. Zaradi odmeva so govorjenje ali zvoki iz zvočnikov nerazumljivi, glasnost se povečuje. Nujno je dodajanje absorpcijskih in difuzijskih površin na tla ali strop ter dodajanje posameznih vpojnih elementov na stene. Uporabimo tovarniško izdelane absorberje in difuzorje s površino, ki ne privlači prahu in olajša čiščenje. Če v prostoru uporabljamo avdio-opremo ali glasbila, bodo mogoče potrebni dodatni lovilci nizkih frekvenc. Tudi reliefne površine, niše v stenah in kaskadno oblikovan strop razpršijo odboj zvoka in zmanjšujejo odmev.
  • Prostori, v katerih je združenih več funkcij: kuhinja in dnevna soba ali dnevna soba in delovna soba. Če se stanovalci ukvarjajo vsak s svojo dejavnostjo, lahko motijo drug drugega. Preprečiti želimo prenos zvoka po prostoru. Strateško nameščeni materiali/izdelki, ki zvok absorbirajo pri izvoru in ki preprečijo širjenje zvoka po prostoru, so lahko del opreme ali dodatni absorberji.

Spremembe počutja v prostorih, ki se akustično uredijo, so občutne in jih zaznajo prav vsi družinski člani. Igra otrok se umiri, pri odraslih se zniža pritisk, zmanjša stres in s stresom povzročene zdravstvene težave. Poleg tega, da s stenskimi paneli naredimo prostor akustično bolj udoben, so lahko s svojo obliko, barvo ali strukturo prostoru tudi v okras. Na primer iz posameznih fragmentov različnih oblik panelov ARSTYL WING lahko sami ustvarimo prav imenitne dekorativne reliefne površine.

Za vse dodatne možnosti izboljšav zvočne izolacije in akustike doma ter za nasvete, kako se zadeve sploh lotiti, se oglasite v trgovinah Kalcer, kjer boste dobili pravo rešitev za vaš primer. Lahko jih tudi pokličete na 01 724 67 71 ali jim pošljete elektronsko pošto na naslov info@kalcer.si.

Sponzorirana vsebina