V svetu, polnem nenehnega hrupa, je vrednost tišine neprecenljiva. Sploh kadar ste doma, si želite, da vas ne bi stalno motili zvoki iz sosednjih stanovanj, stavb ali z ulice in tudi ugledni znanstveniki vse bolj opozarjajo, da je hrup strup za ušesa. Kako ukrepati, da neželene zvoke enkrat za vselej preženete iz vaših življenj? Dobra rešitev je dodatna zvočna izolacija, ki je dragocena naložba v dobro počutje in kakovost bivanja.

Pred desetletji se z zvočno izolacijo bivalnih in delovnih prostorov graditelji niso prav veliko ukvarjali. Posledično danes prenašate neželeni hrup iz sosednjih prostorov in od zunaj, s tem pa trpi tudi vaše zdravje. Dokazano je, da neželeni glasovi in hrup povzročajo motnje spanja ali počitka, povišan krvni tlak, motnje pri koncentraciji, učenju in pogovoru, nenazadnje pa tudi poškodbe sluha, na primer naglušnost, šumenje v ušesih in tinitis. Vse to lahko preprečite z dodatno zvočno izolacijo doma, ki jo izvedete na več ravneh hkrati:

Dodatna izolacija sten

Pri dodatni izolaciji sten sta ključni vprašanji, iz česa so stene narejene in koliko prostora imate na voljo. Pri zidanih stenah je običajno najbolj preprosta rešitev, da steno dodatno obložite s posebnimi mavčnimi ploščami, med oblogo in steno pa dodate še sloj izolacijske volne. V čem se mavčne plošče za zvočno izolacijo razlikujejo od običajnih mavčnih plošč? »So bistveno težje in bolj elastične,« odgovarjajo pri podjetju Kalcer, kjer imajo na voljo kar nekaj različnih tipov takih izolacijskih plošč, na primer plošče DuoTech, plošče Diamant in Silentboard ter plošče Akustik gips tip 2. »Vse te plošče se vgrajujejo v debelini vsaj 25 mm, torej po dva sloja. Lahko pa se tudi kombinirata dve vrsti plošč. Za dodatno izolacijo se votli prostor med oblogo in zidom napolni s stekleno, kameno ali lesno volno. Skupna debelina takih oblog je približno 8 cm ali več. Če nimate na voljo toliko prostora, si lahko pomagate s ploščami Akustik gips tip 3, ki so debele 35 mm in jih lahko na zid prilepite s posebnim lepilom,« svetujejo pri Kalcerju in dodajajo, da je zelo pomembno oblogo ločiti od obstoječih zidov z dilatacijskimi gumijastimi trakovi in elastičnimi tesnilnimi materiali ter da podkonstrukcije za oblogo ne pritrjujete v zid. »Za točna navodila o pravilni izvedbi vedno vprašajte strokovnjaka.«

Kako pa zvočno izoliramo predelno steno iz mavčno-kartonskih plošč? Tu je zelo pomembno, da so zapolnjeni vsi stiki med ploščami, tudi v spodnjem sloju plošč, ki se ne vidijo. Ker se zvok v sosednji prostor ne širi le direktno, ampak tudi prek sosednjih, obodnih sten, so pomembni pravilno izvedeni stiki po obodu, prav tako pa je treba paziti na pravilno izvedbo vseh prebojev v stenah (preboji za elektro doze, vodovodne instalacije, kanalizacijske cevi, prezračevalni jaški, dimniki, revizijske odprtine). Strokovnjaki iz Kalcerja za dodatno izolacijo mavčno-kartonskih sten priporočajo uporabo naslednjega materiala:

Pravilno narejena stena iz mavčno-kartonskih plošč in ustreznega polnila je lahko boljši zvočni izolator kot enako debela stena iz penjenega betona, votle opeke ali mavčnih zidakov:

  • Stena iz mavčnih zidakov – od 40 do 50 dB
  • Stena iz votle opeke, ometana – do 47 dB
  • Stena iz penjenega betona – do 37 dB
  • Stena iz običajnih MK plošč – do 54 dB
  • Stena iz posebnih zvočno izolacijskih plošč – do 74 dB

Dodatna izolacija tal

Kadar živite v hiši, kjer ste lastniki tudi zgornjega nadstropja, od koder prihaja hrup, je najbolj učinkovito, da se problema lotite z zgornje strani. Če so stara tla dotrajana, odstranite vse plasti do zdrave nosilne podlage. Izdelajte plavajoč pod: na tla položite izolacijo, ki jo ob zidu zavihate navzgor, tako da se nova tla nikjer ne dotikajo zidov. Najbolj učinkovite izolacije za tlake so kamena volna, lesna volna (po 2 – 3 cm) in mikrogranulirana guma (3 – 10 mm). Na izolacijo položite mavčne ali lahko-betonske talne plošče in talno oblogo. Pri lesenih stropih lahko izolacijo izboljšate še z uporabo težkega nasutja, ki poveča maso stropa.

Dodatna izolacija stropa

Kadar hrupa od zgoraj ne morete zaustaviti v zgornjem nadstropju, lahko strop izolirate s spodnje strani. Princip oblaganja stropa je podoben oblaganju sten in tudi materiali, ki jih uporabljate, so delno isti: posebni tipi mavčnih plošč in dodatna izolacija v prostoru med stropom in novo oblogo. Lepljenje izolacijskih plošč na strop žal ne pride v poštev, ker so take plošče pretežke. Pogosto so prostori nizki in vas znižanje stropa moti. Žal pa v tem primeru še ni rešitve s tankimi oblogami. Še posebej pri lesenih stropih ali monta stropih je učinkovita le rešitev z dovolj debelo oblogo.


Če niste prepričani, kako bi se dodatne zvočne izolacije lotili sami, se oglasite v kateri od trgovin Kalcer, ki jih najdete v Ljubljani, Novem mestu in Mariboru, ali pa kliknite na www.kalcer.si, kjer boste dobili pravo rešitev prav za vaš primer. Lahko jih kontaktirate tudi prek spletnega obrazca.

Sponzorirana vsebina