Stene in strehe naših domov imajo lahko številne pomanjkljivosti. Najpogosteje se govori o največji, to je nezadostna debelina fasade (slaba termoizolacija), ne gre pa pozabiti niti na druge manjše in očesu dostikrat nevidna »kritična mesta« - v mislih imamo nestrokovno izvedene spoje konstrukcije s stavbnim pohištvom (okna, vrata) in s streho, zaradi česar skozi te porozne točke prehajata vlaga in zrak ter po eni strani škodujeta konstrukciji, po drugi pa zmanjšujete bivalno ugodje (izguba toplote, pojav plesni, kondenza in stenskih gob). Kakšna je rešitev, smo povprašali strokovnjake iz trgovin Kalcer, kjer so predlagali uporabo tesnilnih trakov Ampack.

Izolacijski ali tesnilni lepilni trakovi  so namenjeni tesnjenju stikov in reg, da dosežemo zrakotesnost oziroma vodotesnost ter da zaščitimo objekt pred zamakanjem in propadanjem. Najpogostejše področje uporabe takšnih trakov so stiki pri oknih, policah, vratih, pa tudi pri strehah ob parnih zaporah. Trakovi so na voljo v različnih dimenzijah, primerni so za notranjo in zunanjo uporabo, pravilna izbira traku in dimenzioniranje pa mora biti izvedeno strokovno in skladno s priporočili, kot je standard DIN V 18197.

Posledice nepravilne vgradnje okna.

Poglejmo tri primere:

Tesnjenje oken in vrat pri betonskih, lesenih in kovinskih konstrukcijah

Pri vgradnji oken in vrat v betonske, lesene ali kovinske objekte je najbolje uporabiti večnamenski tesnilni trak Ampacoll Komprimax. Zanj je značilno, da varuje pri padavinski vodi, močnih nalivih, je požarno odporen in ga lahko nameščamo tudi pri nižjih temperaturah (- 5 stopinj C).

Pri RAL montaži: Trak Ampack Komprimax uporabljamo tudi pri RAL montaži oken in vrat za zagotavljanje zrakotesnosti po DIN 18542 BGR, vodotesnosti. Zunanji sloj skrbi za paropropustnost in vodoodbojnost. S tem preprečuje vdor hladnega zraka in vode v spoj. Notranji sloj je zrakotesen in paroneprepusten, s čimer preprečimo vlagi iz notranjih prostorov, ki bi kondenzirala, vstop v spoj med oknom in konstrukcijo. Sredinski del služi kot toplotna in zvočna izolacija. Smisel RAL montaže je čim boljša toplotna izolacija zidu, s tem pa manjše toplotne izgube in prihranek pri ogrevanju, seveda pod pogojem, da je vgradnja narejena kvalitetno.  

Zakaj ne uporabimo kar purpena? Klasična montaža je sicer hitrejši in preizkušen način vgradnje vrat in oken, vendar ima pomanjkljivosti. PUR pena ni odporna na UV žarke in vpija vlago. S tem pride do nastanka toplotnih mostov in toplotnih izgub. Pojavijo se lahko tudi kondenz in premiki materiala (dilatacija). Vgradnja po smernicah RAL vključuje troslojno tesnjenje, ki omogoča skoraj 100-odstotno zatesnjen stik med oknom in zidom. Zato uporabimo trak Ampack Komprimax M.

Zakaj je potreben tesnilni trak pod polico? V primeru, da okenske police niso vgrajene primerno  v stiku s fasado, oknom, se največkrat težave pojavijo ravno tu (razne razpoke, zamakanje, slabo tesnjenje). Lahko pride do vdora vode, v tem primeru nam trak Komprimax M še vedno zagotavlja vodotesnost in preprečuje, da bi voda pritekala v notranjost.

Za tesnjenje spojev okoli oken, lesnih materialov, pri neometanih opečnih zidovih, betonu …

Kadar je potrebno zatesniti spoje okoli oken, pri RAL montaži oken, pri lepljenju stikov parnih ovir ali lesnih materialov za neometane opečne zidove ali beton, uporabimo robni lepilni trak Ampacoll Fenax. Uporabi se ga lahko tako znotraj kot zunaj, na trak se lahko nanaša omet, fugirna ali izravnalna masa. 

Pred nanosom traku morajo biti površine suhe, razmaščene in brez prahu. Na suhe podlage se nanaša brez uporabe prednamaza in je enostaven tudi za obdelavo kotnih spojev. Oprime se takoj, zrakotesnost pa se zagotovi z ometom preko traku.

Zaščita parapetov in vodotesna plast pod okni

Za prekrivanje parapetov lesenih montažnih hiš (pred vgradnjo oken) in za popolno vodotesnost pod okni uporabimo hidroizolacijski trak Ampacoll Sillskin. Primeren je tudi za RAL montažo oken oziroma se lahko z njim prekrije večje spoje, njegova odlika pa je ta, da lepljen po celotni površini preprečuje vdor vode in kapilarni vlek pod okensko polico ter zagotavlja vodotesnost, tako pri leseni montažni gradnji kot pri zidanih stenah.

Trak Ampacoll Sillskin je narejen iz samolepilne butilne mase, ki zagotavlja odlično in trajno elastičnost ter omogoča natančno prekrivanje zahtevnih področij in podlag, tudi v kotih in vogalih. Izrazit primer težav, kjer se najpogosteje pojavi zamakanje, je stik okenske police in vodila za zunanje žaluzije ali rolete.

Ni razloga, da bi vam ob oknih in vratih ali ob spojih pri strehi v dom vdirala mraz in vlaga ter iz njega odtekala toplota. S samolepilnimi izolacijskimi trakovi boste dolgoročno rešili te nevšečnosti in s tam zaščitili tudi samo konstrukcijo objekta (ne bo trohnela, gnila ali kako drugače propadala). Vse naštete trakove Ampack dobite pri specialistih za suho gradnjo – v trgovinah Kalcer  v Ljubljani, Novem mestu in Mariboru ali jih naročite v njihovi spletni trgovini.

Več: www.kalcer.si

Fotografije: KALCER