V počitniški hiši v Ukancu tik ob Bohinjskem jezeru je nekoč poletja preživljal naš nekdanji predsednik Janez Drnovšek. In kar nekaj strani njegovih knjig je bilo napisanih prav v tej hišici. Danes je v lasti gospoda iz Rusije, zaljubljenca v Slovenijo, ki bi rad tukaj preživel jesen svojega življenja. Prenovo je zaupal zelo zanimivi sogovornici.

Sedanji lastnik, Rus, je hišo kupil na spletni dražbi. Všeč sta mu bila zunanjost in okolica, medtem ko notranjosti hiše pred nakupom ni videl. Ko sta se z arhitektko prvič odpravila na ogled, pa je bil kar precej razočaran, saj si je predstavljal, da bo hiša bolj prostorna. Ker je z arhitektko že prej sodeloval in mu je njen slog opremljanja blizu, glede interierja ni imel kakšnih posebnih zahtev. Želel si je le, da bo hiša na koncu izgledala večja in predvsem svetlejša.

Fotografije vile pred prenovo

Za oblikovanje nove podobe hiše je poskrbela Jade Van den Baaren, ki je nekoč kot kuharski chef delala v prestižnih Michelinovih restavracijah v San Franciscu in New Yorku. Danes z možem in dvema otrokoma živi v Ljubljani in se ukvarja s celostnimi prenovami nepremičnin. Pri snovanju te impresivne hiše se je zaradi strme strehe in majhnih prostorov srečala s precej težavno nalogo oblikovanja interierja, ki pa jo je na koncu opravila z odliko: vanj je umestila veličastno in svetlo stopnišče, impozanten kamnit kamin, zračno kuhinjo, sodobno kopalnico s savno, ter prostore opremila z izbranim pohištvom.

Arhitektka je poskrbela tudi za ureditev okolice. Ob hiši teče potok Savica, kjer je uredila pokrit žar in prostor za poletne piknike. Na drugi strani vrta, ob dovozu na parcelo, pa so zgradili še dva manjša servisna objekta. V enem je savna z lepo leseno teraso, v drugem pa je prostor za orodje, stroje in številno športno opremo.

Fotografije: Marko Vitas, Mateja Košir