Prenova dveh stanovanj v stari Ljubljani v 360° ambient

Podstrešno stanovanje - temno, nizko in prepredeno s strešno konstrukcijo - kar kliče po prenovi. Hafner arhitekti svetujejo.

0
Prenova podstrešja, Hafner arhitekti

Hafner arhitekte je naročnik prosil za vizijo, kako dve dotrajani podstrešni stanovanji – skromno naravno osvetljeni in le za silo opremljeni – preobraziti v atraktivno domovanje. Arhitekti so v podstrehi takoj prepoznali prej skriti potencial – razgiban volumen, ki ga sem ter tja prekine strešna konstrukcija, vedutne poglede na Ljubljano in prostorni tloris – in pripravili čudovit predlog za enkratno ljubljansko podstrešno rezidenco.

Benjamin Hafner, vodja projekta, strne svoje občutke ob obisku temne mansarde: “To je prostor, ki lebdi nad Ljubljanico, ki se na vse strani odpira na staro mestno jedro … Zato smo si zamislili prostor, ki je med seboj povezan in ne ločen s fiksnimi, zidanimi stenami, da lahko prosto prehajaš in občuduješ usmerjene poglede skozi okna. Oprema je zato integrirana med konstrukcijo in ob obod, da se osrednji prostor sprosti, postane pretočen … in od tod izhaja tudi ime, “360° stanovanje”.

Koncept 360°

Začetno izhodišče je bila sprostitev prostorov: predlagane rušitve predelnih sten in združitev obeh stanovanj v eno ustvarijo pretočen tloris in omogočijo krožno gibanje po prej nečitljivi podstrehi. Glavno vlogo v oblikovanju prevzameta obstoječa strešna konstrukcija in razgibani plašč strehe, vsa ostala oprema pa je integrirana v steno z vgradnimi omarami. Posamezni ambienti so med seboj ločeni z pregradnimi paravani, ki nadomestijo zidane stene.

Dnevna soba je še posebej zadihala: z odpiranjem volumna strehe arhitekti predlagajo nov dvovišinski prostor, v katerega je umeščeno elegantno pohištvo. Po meri narejeni elementi se prilagajajo nepravilnim prostorom, a izbor materialov in klasičnega sloga razgiban bivalni del poveže v enovit ambient. Na belo pobarvana strešna konstrukcija ambiente prekinja in povezuje in še poudarja zračnost tako nastalega prostora. Poseben bonus je še velika strešna terasa, iz katere se nam ponujajo prelepi pogledi na Šuštarski most in Ljubljanico.

Predlagana rešitev maksimalno poudari vse atribute podstrešnega prostora, ga smiselno izrabi in ponudi naročniku elegantno rešitev skoraj nemogočega problema.

Interier: Hafner arhitekti

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *