Na pobočju svete Katarine, z razgledom, ki sega vse do Ljubljane, so Multiplan arhitekti pred leti postavili enkratno hišo: vsidrano v teren, s panoramsko zasteklitvijo, lebdečo med krošnjami dreves.

Enodružinska rezidenca, zasnovana v neposredni bližini mesta in hkrati v osrčju narave, je enkraten spoj med arhitekturo, interierjem in zelenjem. Arhitektura je odločno postavljena v teren s kar 11 metrsko višinsko razliko. Izvedba ni le ohranila obstoječih kostanjev in hrastov, temveč jih je premišljeno vključila v celostno zasnovo. Hrabrost arhitekture in neposredna bližina mogočnih dreves sta tako že pomembno definirali interier, ki z nizkimi, a izbranimi elementi prepušča glavno vlogo razgledu. Le-tega arhitekti opišejo kot “projekcijsko platno, na katerem teče neprekinjena slika od okoliških hribov do silhuete glavnega mesta, od drevesnih krošenj do zelenih travnikov in gozda.” In ta spreminjajoči se, vseprisoten razgled je edina dekoracija, ki jo sodobni belvedere potrebuje.

Naravna strukturiranost arhitekture

Hiša je programsko dvakrat razdeljena: po tlorisu in prerezu. Dostop je urejen v zgornji etaži, kamor je umeščen tudi bivalni del; spodnje nadstropje pa je namenjeno bolj spalnicam. Južni del hiše je v celoti odprt in zastekljen, medtem ko se severni proti terenu zapira. Tja so umeščeni servisni prostori – kopalnice, shrambe, tehnični prostori. Hiša je tudi po prerezu oblikovana zelo občutljivo: medtem ko je spodnji, spalnični volumen oblikovan kot kubus, je geometrija dnevno-bivalnega dela mestoma razgibana z dvokapnico.

Večinoma beli volumen hiše je na mestih objet s strukturirano leseno fasado, ki funkcionira tudi kot senčilo in zastor. Objekt pa ima tudi kar štiri terase in številne tlakovane zunanje površine, ki – kot hiške na drevesih – nudijo prepotreben prostor za počitek in sprostitev v srcu narave. 

Arhitekti so leta 2014 za odlično realizacijo prejeli Zlati svinčnik, ki ga podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor, bili nominirani za Plečnikovo nagrado in nagrado Piranesi.

Arhitektura: Multiplan arhitekti (Aleš Žnidaršič, Katja Žlajpah)

Fotografije: Miran Kambič in Bor Dobrin