Kuhinja je prostor, ki se stalno spreminja in razvija, pohištvo zanjo pa postaja vse bolj inovativno in trajnostno. Tako na primer trenutni kuhinjski trendi poudarjajo pomen naravnih materialov, predvsem lepote lesa, praktičnosti uporabe in intuitivnosti, kar pomeni, da kuhinja že skorajda »bere« vaše misli, »začuti« vaše želje in jih tudi uresničuje.

Za predstavitev smernic in novosti na področju kuhinj smo se obrnili na podjetje Alples, kjer že desetletja slovijo po izdelavi vrhunskega pohištva, ki je tudi prva izbira slovenskih gospodinjstev. Njihove kuhinje povezujejo sodobno eleganco in funkcionalen dizajn ter izstopajo kot prostori, ki so zlitje naravnih materialov in brezhibnega povezovanja z jedilnicami in dnevnimi sobami.  

Materiali, odporni proti prstnim odtisom

Začnimo pri materialih, ki so z vsakim letom bolj izpopolnjeni. Vsi si želimo, da bi bilo čiščenje kuhinjskih površin čim lažje in da se ne bi vsepovsod videli naši prstni odtisi. Z novimi materiali za omarice je zdaj to tudi zares mogoče. V Alplesu so v ta namen začeli uporabljati hrastov furnir IXTEX, ki zagotavlja veselje pri kuhanju s čim manj vzdrževanja in čiščenja.

»Površina IXTEX ima svilnato gladek otip in je zaščitena pred prstnimi odtisi, kar pomeni, da se jo lahko dotikate, ne da bi pustili sledi. To je super mat površina (nano lakiranje),« povedo strokovnjaki iz Alplesa in dodajajo, da so fronte iz materiala IXTEX vključene v njihov model kuhinje Aroma.

Barvni odtenki z gozdno zeleno na čelu

Opaziti je vse večje povpraševanje po kuhinjah, ki jih navdihuje narava, zato so se proizvajalci pohištva temu prilagodili z barvno paleto čim bolj zemeljskih odtenkov. Trend so fronte v barvah hrasta, sive, antracitne, kremne, burgundsko rdeče, temno modre barve in vzorci terazza. Ne pozabimo pa na odtenek gozdno zelene, ki vlije kuhinji občutek svežine in harmonije. Kombinacija zelenih front z naravnimi lesenimi poudarki ustvari uravnoteženo in vabljivo vzdušje, popolno tako za moderne kot tradicionalne kuhinjske stile. Novost pri kuhinjah Alples pa so tudi barve korpusov in hrbtišč, ki so zdaj na voljo v sivem, belem in antracitnem odtenku.

»Prava mera zelene kot dopolnilo hrastu briše mejo med zavetjem priročne kuhinje in zunanjim svetom,« pravijo v Alplesu.

Poudarek na lesu

Les še naprej kraljuje v oblikovanju kuhinj, saj ponuja toplino, teksturo in povezavo z naravo. Od omaric do detajlov – leseni elementi dodajo prostoru značaj in pristnost, mešanje različnih zaključkov lesa, kot so hrast, oreh ali jesen, pa ustvarja vizualno zanimivost in ohranja kohezivno estetiko oblikovanja. »Les pomirja, z dodano pravo barvo pa kuhinja pridobi še žlahtno enkratnost,« se strinjajo pri Alplesu. Vsi njihovi modeli kuhinj so na voljo v različnih lesnih dekorjih.

Odprti regali so odlična dopolnitev zaprtih kuhinjskih omaric, saj spodbujajo občutek zračnosti in dostopnosti.  

Vitrine so hit

Za tiste, ki prisegate na tradicijo ali iščete sodobnost – v nobeni kuhinji ne sme manjkati vitrina, v katero lahko na ogled postavite lepše kozarce ali dragoceni jedilni servis. Če imate raje bolj diskretno vitrino, pa pri Alplesu priporočajo takšno s črnim aluminijastim okvirjem in kaljenim steklom. Ta kombinacija ponuja eleganten in prefinjen videz, ki omogoča, da razstavite izbrano kuhinjsko posodo, hkrati pa ohranite odprt in zračen občutek.

Delovne plošče iz kompaktnega laminata

Pri delovnih ploščah gre trend v smeri takšnih, ki so debelejše (2 cm) in narejene iz kompaktnega laminata. »Zelo trpežne delovne plošče imajo vzdolžne in prečne robove rezkano posnete. Na voljo so s črnim in belim jedrom, ki so usklajeni z dekorji na površini. Površinska struktura ustvarja vtis naravne kamnite površine z značilno prijetno toplino,« povedo pri Alplesu in dodajo, da so takšne delovne plošče trpežne in trajne, odporne proti temperaturi in vlagi, preproste za čiščenje ter higienične in varne za stik z živili. Takšne plošče so v kuhinji lahko tudi stenska obloga, ki se jo pritrdi na podkonstrukcijo in v spoju s pultom zatesni le s silikonom.

Minimalizem je pri oblikovanju kuhinj že dolgoletni trend. Poudarek je na čistih linijah in funkcionalni postavitvi.

Detajli in dodatki

Pomemben del vsake kuhinje so detajli in dodatki. Ne pozabite na držala za papir, krpe, folijo in nože, na posodo za začimbe in odcejalnik. Pa na svetila. Alplesovim kuhinjam so na primer po novem dodani podvgradni LED-trakovi. »Dodali smo profil in svetilo (vgradno, prostostoječe in kotno). Na voljo so tri dolžine svetila s stikalom ali brez,« pravijo in opozorijo še na to, da naj bodo kupci pozorni tudi na ročaje, ki lahko pri kuhinji naredijo veliko vizualno razliko. Če klasičnih ročajev pri zgornjih omaricah ne želite imeti, se lahko odločite tudi za skrito aluminijasto letev.

Povezovanje kuhinje z jedilnico in dnevnim prostorom

V sodobnem oblikovanju domov postajajo meje med kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo vse bolj zabrisane. Tako imenovani odprt tloris spodbuja nemotene prehode med temi prostori, interakcijo med družinskimi člani in občutek usklajenosti. Vendar to velja le takrat, ko so ti prostori tudi enotno opremljeni –  z ujemajočimi se zaključki omaric, dopolnjujočih barv in ustrezno postavljeno osvetlitvijo.

Kuhinje Alples lahko brez težav »podaljšate« tudi v jedilni in dnevnosobni del prostora, saj širok nabor dodatnih elementov omogoča postavitev obeh. Za opremljanje jedilnice lahko izberete okrogle, pravokotne ali ovalne mize, izdelane po meri, za dnevne sobe pa spodnje elemente, kovinske viseče regale, predalnike, visoke elemente z vitrino in klubske mizice. Tako bo odprt prostor resnično deloval enotno in usklajeno.

Kuhinje Alples so izdelane po meri in zato 100-% prilagojene vašemu prostoru. Velik izbor elementov omogoča, da je vsaka kuhinja edinstvena, ergonomsko oblikovana in varna. Vgrajeno ima kakovostno okovje, medtem ko sistemi blaženja poskrbijo za tiho zapiranje vrat in predalov. Dve leti garancije pa je zagotovilo, da so kuhinje Alples kakovostne in z dolgo življenjsko dobo. Več o njih izveste na spletni strani, kjer lahko naročite tudi brezplačen 3D predogled vaše nove kuhinje.

Sponzorirana vsebina