Boštjanova pot do gradnje sanjskega doma v Vrbju pri Žalcu je bila zanj in njegovo ženo vznemirljiv izziv, saj oba prihajata iz gradbenih in inženirskih vod. Do takrat sta projektirala že ogromno hiš, nikoli pa zase, zato sta v procesu načrtovanja in gradnje še posebej uživala.

Pri ustvarjanju doma je bil Boštjan odločen o treh stvareh: želel je talno ogrevanje, prezračevalni sistem in najmanjšo možno toplotno črpalko zrak/voda – tako po obliki kot po moči. Težava, s katero se je pri nakupu toplotne črpalke soočal, je bila, da so bile za njegove potrebe vse črpalke prevelike in premočne. Za potrebo svoje hiše, ki je zgrajena v pasivnem standardu in meri 140 m2, bi zadostovala toplotna črpalka z močjo od 3,5 do 5 kW. Prav tako je vedel, da je prostor v kotlovnici, ki ga bo namenil notranji enoti, omejen. Na trgu toplotne črpalke, ki bi ustrezala njegovim standardom, ni bilo.

V času, ko je Boštjan začel graditi, so v podjetju KRONOTERM lansirali novo, (naj)manjšo toplotno črpalko VERSI, ki je bila za njegove želje in potrebe idealna rešitev. S sodobno zasnovo toplotne črpalke VERSI-O je zdaj zelo zadovoljen. Izbral je ohišje v barvi ANTHRACITE, ki se najbolj poda k njihovemu slogu hiše. Toplotna črpalka VERSI-O ima manjšo zunanjo enoto in je izredno tiha, skoraj neslišna. Navdušen je, da notranja enota zavzema le 60×60 cm v njegovi prostorsko omejeni kotlovnici, veliki 2 m2

V kombinaciji s toplotno črpalko je družina v hišo vgradila tudi sončno elektrarno. Glavni motiv za to investicijo je bilo kritje vseh stroškov elektrike in ogrevanja ter v prihodnosti tudi avtomobila. Zaradi kombinacije s fotovoltaičnim sistemom še niso začutili dejanskih stroškov ogrevanja. Boštjan pa pravi, da so stroški v skladu z njegovimi ocenami pred gradnjo, s čimer je vsekakor nadvse zadovoljen. Kot projektant se je zavedal prihrankov s toplotno črpalko, vedel je, da je ogrevanje z njo cenejše kot z drugimi viri ogrevanja. Se pa lastnik poleg prihrankov zaveda tudi drugih koristi tovrstnega ogrevalnega sistema: predvsem ekološke prednosti in posledično manjšega globalnega segrevanja, varčnosti in velikih izkoristkov.

Z opravljenim prvim letnim pregledom se je družina Štravs vključila tudi v sistem podaljšanega jamstva, saj menijo, da je to za čim daljšo življenjsko dobo toplotne črpalke ključnega pomena.


Če bi tudi vi želeli dodatne informacije o toplotnih črpalkah KRONOTERM ali osebno svetovanje, pišite na info@kronoterm.com ali pokličite na 03 703 16 20.

Sponzorirana vsebina