Ko smo se sprehodili mimo stavbe v središču Maribora, kjer živi Boris s svojo družino, smo komaj opazili, kaj šele slišali, da je v zgradbi toplotna črpalka zrak/voda. Notranja postavitev, izredno tiho delovanje, preprosta namestitev – vse to omogoča toplotna črpalka VERSI-i, ki jo izdelujejo v podjetju KRONOTERM.

Boris je moral v stanovanju, kjer živi s partnerko in sinom, prenoviti star ogrevalni sistem – etažno ogrevanje na kurilno olje. Zamenjava je bila nujna zaradi dimnika, ki ni več dopuščal ogrevanja. Ker bi bila prenova obstoječega ogrevalnega sistema precejšen stroškovni zalogaj, se je raje odločil za popolno prenovo sistema, ki ne bo le sodobnejši, temveč tudi varčnejši. Pri izbiri sistema so imeli še dodatne omejitve: izziv, da ne posegajo v sam izgled soseske (v nasprotnem primeru bi lahko uporabili tudi geosondo). Pri svojih željah in potrebah je bil Boris odločen, želel je toplotno črpalko, ki ima zgolj notranjo enoto in s katero ne bo spreminjal okolice stavbe.

Z zunanje strani je vidna samo rešetka.

Ko je raziskoval trg in povpraševal o želeni toplotni črpalki z notranjo postavitvijo, mu je pooblaščeni serviser in monter toplotnih črpalk KRONOTERM predlagal toplotno črpalko VERSI-I. Gre za toplotno črpalko, ki je dimenzijsko majhna, izredno tiha in nemoteča in kar je za Borisa najpomembneje, primerna za notranjo postavitev. Toplotno črpalko imajo nameščeno v kleti zgradbe, ki je pod njihovim stanovanjem, kar mu je še olajšalo sam priklop na obstoječ ogrevalni sistem, na radiatorje. Ker se je Boris odločil tudi za menjavo načina ogrevanja sanitarne vode, je toplotno črpalko VERSI preprosto priključil na hranilnik tople sanitarne vode.

Za toplotno črpalko VERSI se je odločil tudi zaradi samih stroškov, glede na zdajšnjo uporabo, pravi, da je že precej privarčeval. Prej je sanitarno vodo ogreval na električni bojler, ki je bil velik porabnik električne energije. Z namestitvijo toplotne črpalke se je ločil iz skupne vodne napeljave v zgradbi in ima tako možnost svojega računa z dejansko porabo vode. Boris sklepa, da bo v precej kratkem času povrnjena celotna naložba, je pa pri investiciji koristil tudi nepovratna finančna sredstva, ki jih podeljuje Eko sklad.

Če bi tudi vi želeli dodatne informacije glede toplotne črpalke ali osebno svetovanje, pišite na info@kronoterm.com, pokličite na 080 23 22 ali pobrskajte po spletni strani www.kronoterm.com

Sponzorirana vsebina