Družina iz Žalca je obstoječ ogrevalni sistem na kurilno olje zamenjala s toplotno črpalko Kronoterm. Da jim zaradi upravljanja ogrevanja in priprave tople sanitarne vode ni treba stalno hoditi v kurilnico, črpalko nadzorujejo kar na daljavo, in sicer z aplikacijo cloud.Kronoterm. Enostavno, udobno in še privarčujejo po vrhu.

V starejši obnovljeni hiši, ki po velikosti meri 200 m2, v dveh nadstropjih ločeno živijo starši in hči s partnerjem. Starši so hišo v okolici Žalca zgradili pred 26 leti ter se v letu 2009 odločili za adaptacijo – zamenjavo oken, osvežitev fasade. Vgradili so 2-slojna PVC okna ter osvežili zunanjost fasade, pri čemer je toplotni ovoj ostal debeline 5 cm. V letu 2010 pa so se odločili še za zamenjavo ogrevalnega sistema na kurilno olje in ga nadomestili s toplotno črpalko tipa zrak-voda. Še vedno pa se ogrevajo visokotemperaturno, radiatorsko.

Številne prednosti

Za toplotno črpalko so se odločili iz več razlogov, predvsem pa zato, ker omogoča višje prihranke, minimalni poseg v strukturo in komfort ogrevanja. Ob obisku proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm, kjer so jima izračunali porabo in prihranke, je bila rešitev tako rekoč na dlani: »Zelo hitro smo sprejeli odločitev za toplotno črpalko, bilo je povsem naravno. Da so prihranki, pa smo se takoj ob začetku uporabe prepričali tudi sami.«

Sistem pripravljen v nekaj dneh

Postavitev 13 KW visokotemperaturne toplotne črpalke je potekala hitro, sistem je bil za uporabo pripravljen že v nekaj dneh. »Toplotna črpalka že od namestitve deluje brezhibno in nimamo nobenih težav z delovanjem. Vse deluje samodejno. Glede na trenutno delovanje in porabo električne energije, se nam je investicija v toplotno črpalko že povrnila, tako da odslej prihranimo še več,« pravijo in dodajajo, da njihovi stroški okvirno znašajo 900 EUR letno. Pred tem so na leto za kurilno olje, ki so ga polnili s cisterno, porabili povprečno 3500 EUR, torej so se jim stroški zmanjšali za kar 2.600 EUR letno.

Spremljanje delovanja na daljavo

Kako pa spremljajo delovanje toplotne črpalke, porabo električne energije in izračunavajo prihranke? Vse to skupaj s upravljanjem nastavitev črpalke spremljajo preko aplikacije cloud.Konotorm, kar pomeni, da jim ni treba hoditi v kurilnico. Pri Kronotermu namreč črpalkam serijsko, brez doplačila, vgradijo WEB modul in tako imajo vse možnost za oddaljeno spremljanje delovanja in servis na daljavo. Toplotne črpalke Kronoterm, ki so bile proizvedene pred letom 2016, te možnosti še niso imele, zato se je družina iz Žalca odločila to funkcijo dokupiti.

»Odkar smo se odločili za nadgradnjo toplotne črpalke z WEB modulom, sam tudi spremljam delovanje in stroške ogrevanja preko spletne aplikacije Cloud Kronoterm. Ker sem inženir po duši in profesiji, si nisem mogel pomagati, da se ne bi poglobil v delovanje in prihranke toplotne črpalke. Sploh zato, ker so me o stroških ves čas spraševali tudi družina in znanci in mi niso verjeli, da so takšni prihranki možni. Zato sem začel na dnevni ravni beležiti temperaturo v prostorih in porabo električne energije. Na presenečenje vseh sem ugotovil, da so prihranki v resnici še višji, kot smo sprva predvidevali. Navdušen sem nad tehnologijo toplotnih črpalk Kronoterm. Povsem me je prevzela možnost pametnega delovanja, da si lahko praktično z napravo nenehno v stiku in spremljaš in optimiraš delovanje kar preko mobilnega telefona. Vesel sem tudi možnosti, da podjetje omogoča nadgradnje starejših toplotnih črpalk z dokupom funkcionalnosti,« pravi hčerin partner.

Zanesljivost tudi v času najnižjih temperatur

V hiši je po montaži toplotne črpalke temperatura v prostorih običajno 23 °C in to temperaturo zlahka ohranjajo tudi v času najnižjih zimskih temperatur, pri čemer ne potrebujejo dodatne peči ali kamina. V zadnjih letih je bilo že kar nekaj zim, ko so zunaj izmerili pod -10°C in je toplotna črpalka normalno obratovala. 

»Toplotna črpalka pri nas deluje neprestano, tako poleti, kot tudi pozimi. Redne Kronotermove vzdrževalne servise smo doslej opravili trikrat, takrat pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 EUR. Izpostavili bi tudi udobje, saj praktično vse deluje samo in nimamo s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.«

Brezplačna storitev oblaka Cloud.KRONOTERM je plod več kot 10-letnega razvoja. Uporabnik ima z njeno pomočjo pregled in nadzor nad delovanjem sistema toplotne črpalke od kjerkoli. Nastavi lahko različne urnike delovanja za vsak dan v tednu, za štiri različne ogrevalne kroge in segrevanje sanitarne vode na normalni, eko ali komfortni način delovanja. Pregleduje trende delovanja sistema in različnih temperatur ter tako optimizira in dodatno racionalizira ogrevanje in hlajenje doma na podlagi ugotovljenih lastnih bivanjskih navad.

Ključne prednosti:

  • Storitev oblaka vam omogoča upravljanje sistema s katerokoli pametno mobilno napravo (mobilni telefoni, tablice…) ali računalnikom z dostopom do interneta
  • Vse poteka po varovanih komunikacijah in brez kakršnihkoli osebnih podatkov
  • Možnost sočasnega priklopa na katerikoli hišni CNS (centralni nadzorni sistem) ali sistem za upravljanje pametne hiše, ki uporablja razširjen protokol MODBUS
  • Možnost oddaljene pomoči pri odpravi motenj v delovanju sistema ali nastavitvah sistema
  • Vremensko vodeno ogrevanje za maksimalni prihranek v prehodnih obdobjih

Več: https://kronoterm.com/podpora/upravljanje-na-daljavo-cloud/