Med sosesko porta Venetia in trgom Loreto v Milanu stoji družinska hiša oblikovalca Andrea Auletta. Pred dvema letoma so na njej potekala večja vzdrževalna dela, ki so precej spremenila njeno podobo, vseeno pa ohranila šarm družinske zgodovine.

Hiša je bila pred prenovo precej klasična, s številnimi slabo izkoriščenimi površinami, dolgimi hodniki in majhnimi ločenimi prostori. Z reorganizacijo tlorisa so zato združili kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico ter prostor zaokrožili z obokanimi vrati. Glavno spalnico so povezali z walk-in garderobo in kopalnico, v katero od zunaj priteka obilo naravne svetlobe, ter uredili dve otroški sobi.

Auletta je v dom pripeljal tudi kar nekaj tehnoloških novosti, denimo napreden sistem za avtomatizacijo doma, ki omogoča daljinsko upravljanje večine aparatov, od klimatske naprave, prižiganja in ugašanja luči do upravljanja varnostnonadzornega sistema, vse napeljave pametne hiše pa so skrili v stene, tla in za pohištvo. 

Povezovalni element, zaradi katerega interier deluje kot elegantna celota, je barva. RAL 1013 je oznaka za enega od številnih odtenkov bele, ki je topla in mehka. Njen kontrast predstavljajo pohištvo z zaključenimi kovinskimi robovi, rebraste lesene obloge, kamen in dodatki iz brušenega jekla, tu pa je še polno osebnih umetniških predmetov, ki bogatijo ambient. Naj gre za veliko mizo La Rosa dei Venti, paradne stole Maria Cerolija ali pa ikonske svetilke Flos iz 70. let prejšnjega stoletja in nočne omarice iz arabesknega marmorja. Za piko na i je na eliptičnih stropih naslikano še bledo modro nebo z oblaki – presenetljiv dodatek, ki razširi perspektivo ter poveča občutek svetlosti in lahkotnosti doma.

Arhitektura in fotografije: Andrea Auletta Interiors 

Vir: OGS