Kraljevi inštitut britanske arhitekture (RIBA) vsako leto podeli nagrado za naj hišo leta na Otoku, vse objekte, ki kandidirajo za ta naziv, pa predstavi v priljubljeni arhitekturni oddaji Grand design House. Letos sta ta prestižni naslov prejela rdeča hiša in arhitekturni biro David Kohn Architects.

Rdeča hiša stoji na gričevnatem podeželju Dorseta. Ko so lastniki leta 2011 prvič obiskali ta kraj, so se takoj zaljubili v idilično lokacijo in osupljive panoramske razglede, trajalo pa je kar 10 let, da so se preselili v njihov novi sanjski dom.

Objekt navdihuje umetniško in oblikovalsko gibanje, sam slog nepremičnine pa je namenoma interpretiran precej provokativno. Razigrana eklektičnost, vključno s predimenzioniranimi napušči, rdečkasto opeko in kontrastnimi zelenimi detajli, takoj pade v oči, nikakor pa se ne da spregledati niti izjemnih obrtniških dodatkov.  

https://www.pinterest.com/pin/52635889386983116/

Odprt tloris pritličja ustvarja svetlo in zračno ozračje. Posamezni predeli so ločeni z nakazanimi pregradami, zaradi katerih v vsak kotiček vidimo le delno, sicer pa lahko s tem vseeno posamezne »sobe« ohranjajo določeno stopnjo intime. Osrednja točka hiše je stopnišče, ki se v nadstropje vije ob oknu in valovito oblikovani ograji.

Lastniki so si želeli dom, ki bi bil prilagojen tudi za poznejšo starost, zato ni pragov, omarice so opremljene z električnim mehanizmom, vgraditi so dali celo dvigalo. Vse to na diskreten način, da sedanje potrebe niso okrnjene in estetska plat ne trpi.

Prav tako so imeli v mislih klimatske spremembe. Hiša ima debele stene in globoke napušče, ki ščitijo zunanji ovoj pred vremenskimi vplivi in ​​zmanjšujejo pregrevanje v poletnih mesecih, namesto globokih betonskih temeljev pa so uporabili jeklene pilote, ki imajo manj vpliva na zemljino. V hišo so vtkali tudi biotsko raznovrstnost, na primer s streho iz skrilavca, ki diskretno zagotavlja dom za lokalno populacijo netopirjev, medtem ko so opečni zidovi in napušči imeniten kraj za gnezdenje ptic in drugih manjših divjih živali.

Arhitektura: David Kohn Architects

Fotografije: Will Pryce, RIBA