Gospa Britta in njen mož Erik sta iz stare kraške hiše v dveh destletjih ustvaila pravi mali raj pod kostanji, kot pravita svoji posesti. Vrt, ki obdaja hišo, ni le zbirka rastlin, ponuja več kotičkov, kjer lahko posedimo in uživamo v barvah, aromah, ... predvsem pa v miru.

Lastnika, ki sta se spoznala v Nemčiji, sta svojo družino sprva ustvarila v Ljubljani. Hkrati sta iskala še manjši kotiček v naravi, kamor bi se lahko zatekli čez vikend: kupila sta starejšo hišo na Krasu, ki so jo že tedaj krasili trije mogočni kostanji, in se v trenutku zaljubila. Dolgo leto je družina sem prihajala vsak vikend, očistila vrt in ustvarila majhno pribežališče – sprva zase, danes ga delijo s tujimi turisti, ki pridejo na Kras in na njihov vrt po sprostitev in oddih.

Hiša in vrt pred nakupom in v letih obnove

Vrt, ki se zlagoma spušča po številnih terasah, nas po preprostih poteh vodi mimo raznolikih kotičkov za posedanje. Poleg mogočnih kostanjev nas med sprehodom obdajajo še številne avtohtone grmovnice in trajnice, najbolj pa nas presenetijo stare vrtnice. Britta se pošali, da sama kot poklicna vrtnarka notranjih rastlin na vrtnice nikoli ni veliko dala, dokler ni zasadila prve prav ob to hišo. Danes vrt krasi zbirka iz celega sveta: “To pomeni: smo šli na potovanje in vrtnarija je morala biti zraven. Ogledali smo si jo in v avtu vedno domov pripeljali še kakšno staro vrtnico,” pove.

“Tu imamo naš čustveni raj. Vrt je zame prava zelena oaza. Kadar sem pod stresom ali imam težave, je pogled na vrt zame najbolj pomirjujoč. Tri četrt leta z Erikom preživiva na naši terasi. To je naša dnevna soba, kjer poslušamo živali, ki nas obiščejo vsako noč. Ne potrebuješ nič drugega,” sklene naša gostiteljica.

Fotografije: arhiv lastnikov