Ko je večje podjetje bankrotiralo, je svojo staro poslovno stavbo v Kopru razdelilo na manjše pisarne in jih prodalo. »Pisarna P8 je na samem robu stavbe, z okni na treh fasadah, z razgledom na morje in na staro mestno jedro Kopra. Bila je popolna za arhitekturni studio, naš studio,« so povedali Marasovic arhitekti, ki so ta prostor vzeli za svojega.

Ker so pisarno kupili v obliki malo več kot sto kvadratnih metrov znotraj velikega odprtega tlorisa, ki so ga namesto predelnih sten delile le omare, so se Marasovic arhitekti morali prenove lotiti celovito.

»Vse inštalacije so bile skrite bodisi v tlakih bodisi v spuščenih stropih. Odstranili smo spuščeni strop ter postavili predelne stene med našo pisarno in drugimi poslovnimi prostori. Odločili smo se ohraniti star parket in vidni betonski strop kot spomin na zgodovino stavbe. Vse inštalacije so zdaj vidne, a lepo pospravljene v stropnih kanalih,« naštevajo arhitekti, ki so zamenjali tudi vsa okna na fasadi, dve pisarni in sejno sobo pa med seboj ločili s predelnimi steklenimi stenami.

Vse pohištvo – od čajne kuhinje do miz, poličnikov ter celo svetil, stolov in preprog – so naročili v črni barvi, ki lepo uravnoteži obilico naravne svetlobe in barviti panoramski razgled. »Odločili smo se za MDF-plošče s črnim jedrom, kar nam je omogočilo, da smo jih dekorirali z vzorci, izrezi za kable in zračniki klimatske naprave.«

Vsa svetila so umeščena v stropne kanale, razen tistih nad mizo – ta so skrbno izbrana za dolgotrajno delo na računalniku. Pomembni dodatki v prostoru so še rastline, senčila in knjige, ki dajo piko na i novemu sedežu priznanih koprskih arhitektov.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Jaka Ivančič