Stanovanje v bloku v Kranjski Gori je bilo pred prenovo videti majhno in utesnjeno zaradi dotrajane opreme ter temnega pohištva. Pogumna lastnika sta v njem videla potencial in ga s pomočjo arhitektke Nine Štajner spremenila v pisan počitniški apartma s skandinavskim pridihom.

Nakup stanovanja v starem bloku v socialističnem naselju, daleč od smučišč, opremljenem še z originalno opremo iz 80. let, bi se najbrž marsikomu zdelo zgrešena naložba. Sprva niti investitorja, Anja in Tine Logonder, nista videla potenciala v tem temačnem, dotrajanem stanovanju, a sta zbrala pogum in ga z obilico domišljije prenovila v udoben drugi dom, kamor z družino rada zahajata na dopust in kamor z veseljem povabita tudi prijatelje.

Stanovanje pred prenovo

Temno in odsluženo stanovanje se je z majhnimi posegi spremenilo v topel in domačen interier

Stanovanje sta sprva popolnoma izpraznila, položila talno gretje in vgradila kamin. Prav naložba v dober ogrevalni sistem, ki ga lahko regulirata od doma, jima je bila najpomembnejša. Sodoben kamin poleg celodnevnega oddajanja toplotne energije prispeva še k ustvarjanju domačnosti in osredinja bivanje družine.

S pomočjo arhitektke Nine Štajner sta izbrala nove zaključne sloje in pohištvo. Celostna podoba stanovanja je zasnovana okoli igrive barvne palete in številnih grafičnih poudarkov, ki jih umirja izbrano pohištvo v skandinavskem slogu. Osnovna barvna paleta je v sivih tonih, ki jo zastopajo večji kosi pohištva – sedežna garnitura, kuhinja in kamin, – dopolnjujeo pa jo grafične tapete, živopisani jedilniški stoli in posamezni dekorativni poudarki v močnih barvah.

Nekaj pohištvenih kosov sta se lastnika odločila obdržati in s preprostimi posegi posodobiti: omari v predsobi in spalnici sta prebarvala in deloma oblekla v grafično tapeto; starejši naslanjač s sentimentalno vrednostjo pa je tapetnik preoblekel v živo oranžen tekstil, ki sovpada z igrivim pohištvom v igrivi jedilnici.

Stroškovnik

Investitorja sta z nami delali tudi okviren stroškovnik prenove: rušitvena, zidarska in obrtniška dela so ju prišla 7300 €, za zamenjavo stavbnega pohištva sta odštela 5300 €, sistemi ogrevanja in elektroinštalacije pa so stali 8100 €. Celotno opremo sta nakupila za 12600 €. 

Celotna prenova v nadstandardno stanovanje z visokim bivalnim ugodjem je tako stala pičlih 33.000 €.

Arhitektura: Nina Štajner

Fotografije: Anže Vrabl

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA