Rek, da je ureditev domovanja odsev karakternih lastnosti stanovalcev, nam odlično potrjuje hiša na Jančah. Prijetna energija, ki vlada v njej, je vsekakor rezultat značaja lastnikov: zakonca Raduha sta z veliko zagnanosti in domišljije uredila topel dom za njuno petčlansko družino.

Visoko nad ljubljansko meglo smo našli odlično načrtovano in zasnovano družinsko hišo. Glede na to, koliko igrivosti, topline in odprtosti slednja izžareva, boste morda presenečeni, kakšna je pravzaprav izobrazba ter poklic lastnikov: major Jurij in majorka Nina sta namreč zaposlena v slovenski vojski. “Kljub temu, da je vojska način življenja, imava rada zasebni del zase. Zato sva se v oblikovanju najinega doma res trudila, da bi odražal najino osebnost takrat, ko slečeva uniformo, ko sva mož, žena, oče, mama; družina,” pogovor z nami začne Nina.

Navzven preprosta, znotraj bogata

Hiša iz katere se nam odpre krasen razgled proti Julijskim in Kamniškim Alpam je posebna iz več razlogov, čeprav to morda ni razvidno že v prvem hipu. Glede na to, da je zgrajena v spomeniško zaščitenem naselju, že v osnovi ne izstopa in je videti kot da je od vedno tukaj. To dvojnost – klasično zasnovo na zunaj in odprtost navznoter – poudari tudi arhitekt hiše, Blaž Babnik Romaniuk. Skupaj z družino so prvotno klasično zasnovo hiše z bivalnim pritličjem in spalnim nadstropjem povsem spremenili, tako da je družina lahko kar najbolj povezana. Nastal je velik osrednji prostor, visok kar osem metrov, ki je srčika hiše. Tu se zbere družina, tu se gosti prijatelje in tu se praznično kosilo kdaj pa kdaj prevesi v pozno zabavo. Od tod lahko majorka Nina zbobna družino na kosilo, ne da bi se mogla odpraviti po stopnicah v nadstropje. Tam – poleg impresivne zbirke knjig – najdemo majhne spalnice, ki so sicer dovolj prostorne za umik v intimo, a spodbujajo preživljanje časa v prostornem pritličju. 

Ideje za ureditev hiše, ki sta jo zakonca Raduha začela graditi leta 2009, delno sama, delno s pomočjo obrtnikov, so dozorevale kar spotoma, tekom procesa samega. Čeprav sta jo gradila v lastni režiji, ter se učila sproti, sta vseeno sprejela zelo malo kompromisov. Natančno sta namreč vedela kaj jima je pri ureditvi in gradnji najbolj pomembno. Tako kot oblikovalski elementi gotovo izstopajo pritličje s panoramskimi okni, izdelano v eni liniji, pohištvo iz masivnega lesa, izstopajoči dimnik črne barve, posebno izdelana klop ob kaminu ali skrbno izbrani kosi, kot so dizajnerske luči Tom Dixona, kupljene veliko prej, preden je bila hiša narejena.

Hišo dopolnjuje prostorna klet, namenjena ročnemu delu, sprostitvi, igri in športu, ter prelepa terasa, od koder se nam odpirajo pogledi na Alpe. 

Hiša na Jančah je gotovo potrditev, da je z dobrim sodelovanjem arhitekta in naročnika možno ustvariti dom, pisan na kožo naročnikom. V tem primeru prijetni družini, ki je svojo medsebojno ljubezen in povezanost prevedla v unikaten prostorski koncept.

Arhitektura: Obrat

Fotografije: Luka Šimunovič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA