Pred kratkim smo na naših socialnih omrežjih objavili poziv k izboru najlepših cvetličnih zasaditev naših gledalcev. Odziv je bil neverjeten: prejeli smo več kot sto fotografij cvetličnih vrtov, ki so nas vsak po svoje navdušili s svojimi barvami, kompozicijami in domiselnostjo. Predstavljamo nekaj najlepših.

Pravljična zasaditev: fontana, lok z vrtnico plezalko, ribnik s figurami ptic … Skrbno urejene zasaditve, ki se hipoma spremenijo v bolj divje, skoraj neprehodne kompozicije – vrt gledalke Barbare je prav zares kot iz pravljice.

Foto: Barbara Potočnik

Vrt z mediteransko dušo: Vrt v mediteranskih vrtovih hitro raste – potaknjenci odganjajo skoraj brez truda, rastline preraščajo svoje lonce, plezalke v nekaj letih prekrijejo fasado … Občutek pravega mediteranskega vrta so nam vzbudile tudi fotografije bralke Adele. Na njen vrt vodijo čudovita zelena vrata; in čeprav je vrt v celoti obzidan s kamnom, pa zelenje kar vre iz vsakega kotička. Na vrtu tako najdemo kamnite, pločevinaste, glinene in lesene posode; viseče, na podstavkih, vzidane, prostostoječe; v njih pa rastline vseh sort – od pušpanov pa do okrasnih sukulent.

Foto: Adela Pečovnik

Domače: je še kaj lepšega kot gorenjski gank, iz katerega se preliva cvetje? Gledalka Sonja nam je poslala fotografijo hiše svoje mame, ki ji je skrb za rože – kot tudi za enkratno vzdrževano gorenjsko domačijo – v največje veselje.

Foto: Sonja Sušnik Bercko

Moderne: sodobne kompozicije odlikujejo skrbno izbrane rastline, ki z dodatki ustvarjajo urejene celote. Bralka Eva, ki je z nami že delila svojo enkratno teraso z letno kuhinjo, je tako na vrt postavila več ozelenjenih kotičkov – od zasaditev v posodah pa do strateško postavljenih in lično obrezanih grmovnic.

Foto: Eva Hren

Prav tako nam je svojo vrtno ureditev poslala gledalka Mateja, ki je s skrbno izbranimi koriti dopolnila svojo zunanjo jedilnico, ob hiši pa zasadila kroglasto prirezane grmovnice.

Foto: Mateja Šrimf

Iz glinene posode se je po skalnjaku razlilo zelenje … Čeprav po svoje romantična, je ureditev gospe Slavice gotovo sodobna v ideji in minimalističnemu izboru rastlin.

Foto: Slavica Jelen

Gledalka Taja je svojo teraso opremila s posodami iz ratana, v katere je zasadila številne sodobne okrasne rastline – od priljubljenega evkaliptusa pa do zimzelenih okrasnih kopriv.

Foto: Taja Kobale

Romantične: Pred vhodom bralke Katje se skorajda ne najde več prostora za nove pridobitve! Iz pletenih in glinenih posod gledajo raznolike rastline – od grmovnic do nizkih dreves, od cvetlic pa do bršljana. Tudi pogled z njenega balkona je enkraten: oko se nam lahko odpočije tako na številnih balkonskih rožah kot tudi na bujnem, zelenem vrtu.

Foto: Katja Pavlič

Posodovke, ki obkrožajo nekdanji vodnjak, teraso, vhod in fasade hiše kažejo na izredno veliko ljubezen ne le do cvetja, pač pa do tradicionalnih obrti in reciklaže že dotrajanih pohištvenih ter arhitekturnih kosov. Domišljija gospe Zinke ne pozna meja!

Foto: Zinka Krnc

Bralki Maja in Marija sta nam poslali fotografije svojih z zelenjem obraščenih balkonov. Na Marijinem vrtu pa nas je presenetila tudi enkratna trata ivanjščic, ki v že tako krasen vrt vnese posebno romantično noto.

Foto: Maja Repe, Marija Vais

Je še kaj bolj romantičnega od zlatega dežja? Gledalka Nadja je z vzpenjavko obrasel nadstrešek dopolnila s posodovkami v kontrastnih barvah.

Foto: Nadja Filipović

Pri gledalcu Nikoli pa so glicinijo speljali v čudovit, naraven lok, pod njo pa v koritih zasadili raznovrstne okrasne rastline – nekatere stoječe na romantičnih podstavkih, druge viseče s podpore. Ta zasaditev ločuje parkirni prostor od zunanje jedilnice in poskrbi, da že ob prihodu domov pred pragom pustimo vse skrbi in vstopimo v pomirjujoč rajski vrt.

Foto: Nikola Pešić

Trikotna pergola z mizo in stoli v provansalskem slogu je obdana z rožnato vrtnico vzpenjavko. Tako je svoj vrt uredila gospa Simona in verjamemo, da je posedanje pod pergolo eno najljubših opravil ne le nje same, pač pa tudi njenih kužkov.

Foto: Simona Požar Janjić

Gledalka Sonja je ob svojem vrtu uredila tudi ribnik – in čeprav lokvanji na fotografiji še ne cvetijo, pa si lahko predstavljamo, da je pogled nanj v cvetni sezoni preprosto enkraten.

Foto: Sonja Cerar

Skalnjaki so zelo priljubljen način zasaditve na brežini: gledalka Tea je v svoj skalnjak zasadila dišavnice, ki se hitro razrastejo in celo sezono oddajajo prijetno aromo.

Foto: Tea Kavčič

Vzgoja naslednje generacije: da bi skrb za cvetje privzgojili tudi mladim, so pri gledalcu Kristijanu s posodovkami okrasili tudi otroško igralno hišico. Idejo bomo gotovo prekopirali tudi mi!

Foto: Kristijan Horvat

Več rastlin v isti posodi: Gledalka Ksenija nam je poslala več fotografij svojih zasaditev v posodah. Ob načrtovanju zasaditev je poskrbela za zanimive kombinacije: z mešanjem različnih barv, velikosti rastlin in njihovega načina rasti je poskrbela za nepričakovane kompozicije.

Foto: Ksenija Šešerko

Na balkonu: Mnogi ste nam poslali tudi svoje balkonske zasaditve – od pisanih in raznolikih, večnadstropnih, pa do drobnih in uniformnih. Za opomin, da na še tako majhen balkon lahko prinesemo košček vrta.

Foto: Dragica Blatnik, Jelka Mori, Katja Krevh, Sonja Cokan Bogilovic

Nov trend so tudi drevesne vrtnice, ki to klasično slovensko rožo predstavijo v malo drugačni luči. Fotografiji svojih atraktivnih drevesnih vrtnic sta nam poslali gledalki Sonja in Urša.

Foto: Sonja Lovrič, Urša Sušnik Pivk

Posebna omemba pa gre gledalcu Mihi, ki je ne le spreten vrtnar, pač pa tudi odličen fotograf: utrinke svojega vrta je ujel ob sončnem zahodu, ko so barve neba in okoliške narave odlično dopolnile njegovo vrtno zasaditev.

Foto: Miha Tomažič