V tujini vse več naročnikov in arhitektov v formi novonastalih objektov poskuša ujeti formo kmečkega skednja. Hiše dolgih in, če primerjamo z dolžino, ozkih tlorisov so priljubljene predvsem na podeželju, kjer posnemajo obliko starejših kmečkih poslopij in njihovo materialnost. The Barn House, nedaleč od mesta Brisbane v Avstraliji, je delo arhitekturnega studia Paul Uhlmann Architects, ki kar najbolje združuje formo skednja s svežo, sodobno podobo.

V mestu Pullenvale, v zahodnem predmestju avstralskega mesta Brisbane, boste v objemu narave naleteli na navdihujoč skedenj, ki pa ni tu že vrsto let, temveč je v dokončani podobi zaživel šele leta 2019. Kljub temu je med njim in tipičnimi okoliškimi podeželskimi skednji mogoče potegniti kar nekaj vzporednic. Površina skednja obsega prostornih 412 m2, kar omogoča veliko prostora in razkošno razpolaga z elementi pohištva.

Hiša, zasnovana za podeželski oddih ob vikendih, je namenjena družini, ki med tednom najde le malo časa za skupno preživljanje prostih uric, zato pa poskušajo to nadoknaditi ob koncu tedna. Do hiše vodi vijugast dovoz, ki se vije čez posest, obdan z bujnimi jakarandami. Lastnika sta bila navdušena nad arhitektovo idejo sodobnega skednja, zato se ta rdeča nit odraža tako v zunanjosti kot tudi notranjosti objekta.

Arhitekti iz arhitekturnega studia Paul Uhlmann Architects so v luči tega povsem odprli tloris ter dovolili, da zaradi zasteklitve meja med zunanjim in notranjim postane skorajda zabrisana. Odprt tloris pa odraža tudi značaj prebivalcev. Ti so odprti za druženja, zato so obiski vedno dobrodošli, v ta namen pa so uredili tudi številne spalne površine. Stropi in okna, ki spominjajo na katedralo, so obdani z izpostavljenimi lesenimi konstrukcijami, ki uokvirjajo pogled na ograde in grmovje spodaj.

V zgornji etaži so spalnice osvetlili tudi s strešnimi okni, ki omogočajo opazovanje oblakov podnevi in zvezd ponoči. Zasnova stavbe, ki je znotraj in zunaj oblečena v avstralski trdi les s streho iz cinkaluma, ustvarja edinstveno podeželsko obliko, ki se z videzom podeželskega skednja lepo vklaplja v okolje kmetijskih zemljišč in neokrnjene narave.

Fotografije: Andy Macpherson Studio