Okna, ki so bila nekoč rezervirana za ladijske kabine in vesoljske rakete, so zdaj povsem vsakdanja tudi v naših domovih. Okrogle line, na voljo v najrazličnejših materialih in velikostih, prinašajo unikatnost v interjer in zunanjščino. Kakšne pa so njihove prednosti in morebitne slabosti?

Prednosti

Večje ali manjše okenske line imajo to sposobnost, da lahko še tako neopazno in dolgočasno sobo spremenijo v unikaten prostor. Primerne so zlasti za kopalnice, kjer nudijo navtično iluzijo, kot da smo na križarjenju, in seveda imamo vsi radi občutek stalnih počitnic.

Prav tako primeren prostor za okrogla okna so stopniščne stene, kjer pripomorejo k boljši osvetlitvi med etažami ter ustvarjajo občutek, da je prostor večji, kot je v resnici, ter v domačih telovadnicah in na stropovih. Okroglo okno na strehi podnevi deluje kot sonce, kadar svetloba prodira skozi.

Velikokrat so okrogla okna uporabljena tudi kot stenska umetnost. Odvisno do tega, kakšna je okolica našega doma (če je obdan z gozdom, morda obrnjen proti lepi plaži ali k jezeru), lahko okroglo okno učinkuje kot slika na steni in postane magnet za oči zlasti v dnevni sobi.

Arhitekt Boštjan Debelak je zagovornik klasičnih, trajnih oblik, zato v svojo arhitekturo večkrat vnese tudi okrogla okna. Na fotografiji Hiša Tango, foto: arhiv arhitekta

Slabosti

Seveda pa se je treba zavedati tudi nekaterih slabosti lin in okroglih oken. Pomemben dejavnik je denimo cena, ki je pri oknih nestandardnih oblik lahko kar do 40 odstotkov višja in s tem precej podraži investicijo.

Nadalje skozi manjša okrogla okna prodira manj svetlobe, prav tako manj svežega zraka. V današnjih časih pa nasprotno vsi stremijo k temu, da so steklene površine čim večje, saj to daje ambientu odprtost in širino. Prva tako se je v primeru požara lažje rešiti skozi običajno okno kakor skozi lino.

Če razmišljamo o okroglih oknih, potem se raje odločimo za večje (proizvajalci jih izdelujejo do nekje 1500 mm premera), medtem ko naj bodo manjše line le dekorativni dodatek v sobah, kjer so še druge večje odprtine proti zunanjosti. Prav tako pa pazimo tudi na samo usklajenost takšnih oken z arhitekturnim slogom naše nepremičnine.

Tudi v interierju

Okrogle line – z zasteklitvijo ali brez – lahko vnesemo tudi kot ločnico med dvema prostoroma. Tako bomo ustvarili povezane, a funkcionalno jasno ločene prostore.

V ljubljanskem stanovanju so dnevni prostori z otroško spalnico povezani preko preproste, krožne odprtine v steni. Ne le, da na ta način otroška soba dobi več svetlobe, lina spodbuja tudi otroško kreativnost: včasih je ogrodje za lutkovno predstavo, spet drugič pa ladijsko okno za nadebudne gusarje. Projekt: Gaber Jovanovič arhitekti, foto: Mateja Jordovič Potočnik

Foto: Pinterest