V temeljni kamen ljubljanskega Nebotičnika je vrezan verz Otona Župančiča "Da naše zrno bo imelo leho in nam bo letina pod varno streho." Anja je obiskala družino, ki živi pod to varno streho v Nebotičniku.

Lastnika sta že od nekdaj želela stanovanje v ožjem mestnem jedru. Tako se je družina pred desetletji iz novega bloka preselila v to tehnološko napredno, ikonično stavbo iz prejšnjega stoletja. Kaj je botrovalo tej odločitvi?

Z možem sva si že od nekdaj želela živeti res v strogem centru mesta, zaradi najine navezanosti oziroma najine želje po kulturnem in družabnem življenju, ki je v Ljubljani seveda lahko zelo pestro. Hkrati sva že od nekdaj sva zbirala stare antikvarne kose, ki so bili za tamkajšnje stanovanje preveliki. Imela pa sva željo, da jih bova nekoč umestila v nek ustrezen prostor. In po dveh letih iskanja sva ta prostor tudi našla, takoj sva se zaljubila v to stanovanje. Poleg starih kosov pa sva zbirala ves čas tudi umetnost, ki tukaj res lahko zaživi.”

Že ob vselitvi je bila sicer potrebna sprememba tlorisa: 26 m2 velik hodnik so odstranili in povezali jedilnico, kuhinjo in dnevno sobo v odprt bivalni prostor. Stanovanje sta lastnika ponovno prenovila s širjenjem družine, ko so otroci zlasti v času pubertete želeli svoje prostore. Ampak adaptacije niso bile problematične, saj ima stolpnica skeletno konstrukcijo: tako sta v dotičnem stanovanju le dva stebra nosilna, ostale stene pa je lahko družina modificirala po svojih porebah.

Stanovanje je opremljeno v zelo eklektičnem, svetovljanskem slogu: jedilnica v stilu art decoja se tako prepleta s preprogami iz Kuvajta, leopardji okras z umetniškimi deli, podedovana baročno ogledalo in naslonjač iz soboškega gradu pa s kopalnico v arabskem slogu. 

Lastnica še zaključi: “Redko smo sami doma. Če so prijatelji slučajno v centru, se zelo radi oglasijo. Potem pa so že od nekdaj k nam radi hodili prijatelji otrok in to počnejo še danes. Pridejo po knjigo, pridejo po kulturo, pridejo poslušat glasbo, pridejo kaj pojest. In vrata imamo odprta vedno in za vsakogar.”

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA