Obožujemo slovensko tradicijo krašenja balkonov in okenskih polic z okrasnimi rastlinami! In čeprav ne morete zgrešiti s klasičnim izborom (pelargonijami, petunijami, vodenkami, fuksijami, nageljni in podobno), smo za vas poiskali nekaj novih trendov pri izbiri in kombiniranju okrasnega cvetja.

Zeleno razkošje: tudi necvetoče rastline so lahko zelo bujne in lepe, sploh če v eni posodi kombiniramo več vrt zelenih rastlin: sladki krompir, pisanolistne koprive, zajčjo deteljico in okrasne trave, na primer. 

Trendovske rastline: če prisegate na bujno cvetočo zasaditev, a ne bi želeli poseči ravno po klasiki, vam predlagamo naslednje rastline – vse vrste begonij, gazanije, gobelnik, dipladenije in lobelije. 

Foto: Pixabay

Dišeči miks: če želite poleg zavidljivih pogledov privabiti tudi metulje, ptice in čebele, priporočamo rastline z močno aromo – vanilijevke, sivko, kaduljo, limonovec, kosteničevje ipd. 

Jedilna zasaditev: mnogi v svoja korita radi posadijo tudi v kulinariki uporabne rastline, od mete, bazilike, kamilice in rožmarina pa do pora, čebule, feferonov, jagod in češnjevih paradižnikov. 

Foto: Unsplash

Mediteranski balkon: če želimo imeti z balkonskim cvetjem tudi v največji poletni pripeki kar čim manj dela, se odločimo za mediteransko zasaditev – kaktuse in sočnice, ki jih dopolnimo z v posodo posajenim oleandrom, bugenvilejo ali oljko.   

Foto: Unsplash

Nasveti za izbiro:

  • preden se odpravimo v vrtni center, se moramo vprašati, koliko dela želimo z našimi novimi rastlinami. Če veliko časa preživimo doma, si lahko izberemo tudi bolj zahtevne, v nasprotnem primeru pa se odločimo za suši prilagojene rastline;
  • v vrtnem centru ne kupujemo impulzivno! Če je potrebno, rastline, ki so nam všeč, najprej fotografiramo in šele doma pripravimo končne kombinacije, seznam rastlin in popis ostalega materiala – prsti, gnojil, posod;
  • ob izbiri rastlin v zakup vzemimo širšo sliko in z njimi dopolnimo našo hišo – na velikem balkonu bodo do izraza lepo prišle velike rastline (tudi drevesa v posodah), dolgo balkonsko ograjo s cvetjem prekrijemo enakomerno, na majhnih oknih pa raje kot z oblinostjo barv presenetimo z lepo kombinacijo;
  • pri kombiniranju barv pa dandanes skorajda ni pravil: svoj balkon lahko opremite s celo mavrico cvetja ali pa le z eno barvo v različnih odtenkih.
Foto: Unsplash