Kako tanka je meja med modnim oblikovanjem in ustvarjanjem interierja dokazuje Ines Drole Nanda. Njene lahke in subtilne tekstilne kreacije s svojo prisotnostjo zmehčajo prostor in vdahnejo duh estetike, ne le funkcionalnosti. Po navdih se oblikovalka zateče kar k naravi, kar se odraža tudi v viziji kreacij.

Njena ustvarjalnost se je izrazila že v otroštvu, ko je kot deklica šivala oblekice punčkam, kasneje pa se je to preneslo na papir, ko je papirnati manekenki iz Zabavnika ustvarjala glamurozne obleke in s prijateljicami uprizarjala modne revije. Njena ljubezen do ustvarjanja se je nadaljevala tudi v osnovni šoli, ko se je že lotila šivanja oblačil, s študijem na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani pa je svoje znanje še izpilila in pridobila naziv samostojne oblikovalke tekstilij.

»Vendar moda ni moja edina ljubezen, pritegnejo me različni materiali in sam ustvarjalen proces. Več kot deset let sem sodelovala s FM (Futurističnim marketingom) pri izdelavi dekoraciji raznih glasbenih in promocijskih dogodkov, pa tudi promocijskih stajlingov, imam nekaj izkušenj dekoraterke za pohištvene kataloge, sodelovala sem pri umetniških projektih, razstavah, organizirala modne performanse.  Pred desetletjem sva s prijateljico v Novi Gorici odprli mali modni atelje, kjer izdelujeva oblačila po naročilu. V našem malem mestu je malo kreativnih izzivov in prav pomanjkanje le-teh me usmerja v iskanje novih priložnosti, da izživim ves svoj ustvarjalni naboj,« pojasnjuje Ines.

V zadnjih dveh letih jo je tok ustvarjanja usmeril v izdelovanje umetelnih tekstilnih kreacij, kjer do izraza pride sam kreativni proces iskanja subtilne estetike posamezne tkanine.

»Material najprej začutim, me prikliče s svojimi lastnostmi, katere izpostavim, da maksimalno zaživijo, gre za kontemplacijo. Vsak element je ročno izdelan, znotraj ustvarjalnega procesa doživljam najboljšo verzijo sebe, moja dela so intuitivna, občutena komunikacija z okoljem,« poudarja.

Prav okolje je tisto, ki ji pri ustvarjanju služi v navdih. Narava je že tisočletja zatočišče umetnikov, saj v njeni energiji vzklijejo nove ideje. Ines je že od malih nog povezana s podeželjem, zato je bila narava vedno le korak stran.

»Poleg zgodovinsko avtentičnih veliki duhov človeštva in umetnikov različnih področjih je narava moja največja inspiracija. Dnevno se veliko sprehajam in meditiram, podzavestni vtisi in črpanje iz univerzalnega bazena idej oblikujejo nastajajoče kreacije, izbran material že nosi svojo vsebino in v harmoniji z naročnikom ter ambientom polno zaživi, jaz sem nekakšen prevodnik, orodje, hvaležna prisotnost, ki jo tudi uporabnik občuti, ko se vse zlije v celoto, najsi gre za dekorativo ali modo. Stranke zaupajo mojemu občutku za prostorsko, barvno in vsebinsko usklajenost, cenijo inovativen pristop, pristnost. Največkrat so to ljudje, ki doživeto občutijo estetiko nasploh in doprinos umetelnosti tekstilnega detajla v prostoru, iskanje originalnost je del njihovega karakterja; včasih kdo komentira, da dobi mravljince, ko gleda ali se dotakne kreacije,« pojasni oblikovalka.

Pri ustvarjanju prisega na lan ter sintetične ali svilene organze. Oblikuje jih v poljubne dimenzije in oblike. Nekateri materiali ob ustrezni osvetlitvi pričarajo očarljive podobe igre svetlobe in sence. Kreacije so izdelane po meri intime naročnika, s pozornostjo za podrobnosti in harmonijo prostora, pri izdelavi pa se oblikovalka zanaša na najrazličnejše tehnike. Naročnik in namen določata samo uporabnost kreacije, po ogledu pripravljenih vizualnih predlog so na vrsti detajli, stranka pa se seznani tudi z vzorcem blaga. Ob pozornemu preučevanju prostora in potreb, bojazni, da se umetnina ne bi skladala z interjerjem, ni.

»Moje tekstilne umetnine so brezčasne in se lahkotno zlijejo z različnimi stili, otoplijo moderne linije, dodajo akcent klasiki ali so pikica na i avantgardnega interjerja. Služijo kot večnamenski tekstilni dekor: sofisticirane zavese, unikatne ‘španske stene’, tekstilni dekor na steni, ekskluzivna  posteljna pozamenterija, kulise in tudi kot ‘art to wear’, saj so lahko to kostumi ali glamur svečane obleke. Te ekstravagantne tekstilne kreacije vedno dosežejo ugodje uporabnika in zmehčajo prostor s svojim krhkim, včasih že filigranskim videzom, vendar imajo ustrezne tehnične lastnosti za njihovo vzdrževanje,« razloži.

Tudi njena prihodnost je neizbežno povezana z ustvarjanjem, ker verjame v sodelovanje pa želi splesti mrežo kreativnih povezav in s svojimi izdelki osrečiti stranke.

»V glavi nosim številne ideje, ki komaj čakajo realizacije. V  najdrznejših sanjah pa bi si želela sodelovati tudi s kakim svetovnim dizajnerskm genialcem interier dekorja, kot so Marcel Wanders, Ferris Rafauli, Paul Bishop,« zaključi.

Fotografije: osebni arhiv