V objemu oljčnih nasadov in vinogradov, lučaj od Skradina, se nahajata dve prekrasni kamniti vili. Stojita na ogromnem posestvu, ki je last vinske kleti BIBICh, pod njun interjer pa se podpisuje priznani hrvaški oblikovalec interjerjev Boris Ružić.

Na tem mestu so dolgo časa stale kamnite ruševine starih hiš, ki so jih obraščali širni vinogradi, pripadajoč posestvu Bas de Bas. Dve kamniti hišici, ki sta bili nekdaj dom skrbnikov posestva, so arhitekti z nekaj inovativnosti in veliko mero idej preobrazili v arhitekturni lepotici. Tudi sicer se sklapljata z ekološko naravnano naravo vinograda, saj sta obe povsem energijsko samozadostni. Poleg tega imata tudi lasten vodni izvir, ki se nahaja 75 metrov pod tlemi vinograda. In kako sta iz kupov kamenja nastali dve luksuzni vili? Odgovor je preprost, z veliko mero inovativnosti in idej.

Zaradi prekrasne okolice, ki obdaja vili, so uredili velike zastekljene površine. Te omogočajo razglede po posestvu kar iz dnevnega prostora, obenem pa zagotavljajo veliko mero naravne svetlobe. Ker sta vili urejeni na velikem posestvu, ni bojazni, da bi kateri izmed radovednih sosedov ogrozil intimo gostov. Osrednji trg med vilama odlikuje velika sončna terasa z zunanjim bazenom, ki je namenjen skupnemu druženju. Vsak izmed vil ima tudi zasebne prostore namenjene druženju, nekatere je mogoče zastekliti v primeru slabega vremena.

Celotna arhitekturna zasnova je narekovala uporabo lokalnih znanj in materialov, od peska, kamna, lesa in železa. Pod interjer vil se podpisuje priznani hrvaški oblikovalec interjerjev Boris Ružić. V prvi vili, ki se razteza na približno 90 m2, je tako uredil sodoben bivalen prostor s prostorno kuhinjo v nevtralnih odtenkih, ki poskrbijo, da stari kamniti zidovi resnično pridejo do izraza. V pritličju se nahajajo dnevni prostori, v nadstropju pa spalni z veliko kopalnico. Druga vila je še za odtenek prostornejša, saj meri 94 m2 in ima podobno tlorisno zasnovo kot prva, z dnevnimi prostori v pritličju in spalnimi v nadstropju.

Interier: Boris Ružić

Fotografije: Bas de Bas