El Cabañal, živahna obmorska soseska nekdanje ribiške četrti Valencije, še vedno ohranja svojo tradicionalno arhitekturo z uporabo pisanih keramičnih ploščic na fasadah in v notranjosti zgradb. Tudi družinska hiša, ki jo predstavljamo, ni nič drugačna. Ko je studio Saramar Home dobil naročilo za njeno kompletno prenovo, so se najprej odločili ohraniti originalno fasado s ploščicami v obliki mozaika, ki simbolizira peno morskih valov. Šele zatem so sledile sodobne prilagoditve.

Mesto El Cabañal so prvotno sestavljale vrste rustikalnih hiš, ki so jih v začetku 20. stoletja zamenjale manjše hiše, bogato okrašene z glaziranimi ploščicami in zgrajene v očarljivem slogu Art Deco. V družinski hiši, ki stoji na parceli, široki le tri metre in pol, je ta kulturna in stavbna dediščina prišla do popolne veljave. Arhitektka jo je namreč ovila v ploščice WOW Design, ki dajejo stavbi močno sredozemsko privlačnost. »Ročno izdelane ploščice so značilne za Valencio, El Cabañal in hiše ob morju,« pojasnjuje Sara Martinez Requena ter dodaja, da so ploščice pomembno mesto zavzelo tudi v interierju. Pritličje je denimo obloženo s porcelanastimi ploščicami, ki spominjajo na ročno izdelano terakoto, so v obliki diamanta ter v belih in zemeljskih odtenkih.

Manj naslanjanja na tradicijo je bilo pri tlorisni razporeditvi. Ker je hiša ozka in so bili prostori v njej zelo neuporabno razporejeni, je bila določena reorganizacija nujna. Arhitektki je uspelo oblikovati 4 spalnice, 3 kopalnice, dnevno sobo, kuhinjo, urediti podstrešje in ločeno pokrito garažo, na zadnjem delu pa umestiti še majhen bazen, da lahko družina kar najbolje izkoristi vreme v tem sredozemskem mestu.

Kjer se je dalo, so izpostavili tudi staro opeko in jo pobarvali na belo. Opeko, ki je ni bilo možno ohraniti, pa so nadomestili z na novo izdelanimi mat belimi opečnatimi ploščicami; uporabili so jih na stenah kuhinje, za kavčem v dnevni sobi, na dvorišču in tudi na stenah glavne spalnice v prvem nadstropju.

Materiali, pohištvo in skrbno opremljen interier dajejo hiši osvežujoč, prijeten morski pridih. Njena celotna zasnova, vključno s fasadnim ovojem, pa ponuja nov pogled na tradicionalno arhitekturo te zgodovinske soseske ob španski plaži.

Fotografije:  Sara Martínez Requena