Vsak najmanjši detajl tega doma v španski Valencii odseva filozofijo in strast do kombiniranja različnih materialov, vzorcev in tekstur. Nič nenavadnega, saj je lastnik izredno ustvarjalen človek – Jose Manuel Ferrero, kreativni direktor oblikovalskega biroja estudi{H}ac.

Takoj, ko vstopite, opazite Josejevo strast do mode in ustvarjalnosti. Iz stene štrlijo povečane bucike, ki služijo kot obešalnik, in gostitelj razloži, da je to prototip, oblikovan na začetku njegove kariere. Zraven stoji obešalnik za plašče živahne rumene barve – še eden od številnih izdelkov, ki jih je ustvaril za različna podjetja in se danes zlivajo z vsakdanjim življenjem njegove družine. 

Poleg vstopnega hodnika je majhen delovni kotiček, kjer lastnik preživlja prosti čas, riše skice in išče ideje, ki jih potem naprej razvija v svojem studiu. Steno krasi ogledalo v srebrni in črni kombinaciji, sicer pa je kotiček opremljen s kovinskim regalom s knjigami, različnimi drobnarijami in risbami, ki so jih narisali njegovi otroci.

Fotelj Up 50 oblikovalca Gaetana Pesceja je tisti pohištveni kos, kjer lastnik ure in ure preživlja ob branju in poslušanju glasbe. Spremljal ga je v vseh bivališčih doslej in bil tudi navdih za barvno paleto, ki prevladuje v trenutnem domu.

Dnevna soba, ki se odpira v kuhinjo, je najbolj živahen del stanovanja. Z veliko naravne svetlobe je bila ustvarjena kot skupni prostor za uživanje z družino in prijatelji ter je polna unikatnih kosov pohištva in dekoracij. Omenimo samo svetilko s podstavkom v obliki bajoneta, preprogo in uokvirjen kos blaga. Slednji je nastal v lastnikovi delavnici med proučevanjem tkanin za enega od naročnikov.

Dnevni prostor se odpira proti okrogli jedilniški mizi in kuhinji, ki je izdelana iz masivnega lesa ter se ponaša z otokom, obloženim s kamnitim pultom iz kvarcita. Okoli njega se prijatelji srečujejo na kosilih, večerjah in dolgih pogovorih. Posebnost tega odprtega prostora je tudi belo lakirana skulpturna stenska obloga s tridimenzionalnim učinkom.

120 kvadratnih metrov veliko stanovanje je jasno razdeljeno na dnevni in nočni del. Slednji se začne s pisano otroško sobo, poleg glavne spalnice pa vključuje še sobo in kopalnico za goste. Za učinek visoke mode brez oziranja na ceno (ali kot pravijo Francozi haute couture) poskrbijo tudi številne umetnine. Od ilustracij na rolkah Juana Michaela Basquiata do navdihujoče kolekcije ovratnikov srajc, kupljenih na bolšjem sejmu v Parizu.

V lesen opaž oblečena stena nas pripelje še do garderobne sobe in kopalnice, kjer v oči takoj pade mozaik ploščic iz zelenega marmorja. Kot po vsem stanovanju je tudi tu le izbrana oprema, izdelana po meri – vključno z zanimivima visečima omarama v temni barvi lesa.

Notranja oprema: estudi{H}ac

Fotografije: Luis Beltrán

Vir: OGS