Tokrat predstavljamo stanovanje z nepričakovano tlorisno distribucijo, ki omogoča združevanje in ločevanje funkcij na prefinjen in uporabniku prijazen način.

Vsi vemo, da nam neurejeno bivalno okolje povzroča stres. Kako skriti ves nered in druge lovilce pozornosti, ko se doma želimo odpočiti od napornega delovnika in razgibanega družabnega življenja?

Notranja oblikovalka Susanna Cots je k oblikovanju stanovanja v Barceloni pristopila kot k oblikovanju hotelske sobe. Vse odvečne elemente je skrila ter ustvarila harmonično in urejeno intimno oazo, v kateri se lastniki lahko resnično sprostijo; a stanovanje po potrebi vseeno preobrazijo v gostoljubno stičišče. Kako? S skoraj nevidnimi shranjevalnimi površinami in premičnimi stenami.

Skrit delovni pult na koncu visokega niza kuhinje omogoči, da v njem na hitro pripravimo zajtrk in se izognemo vidnemu neredu. S sklopnimi vratci omarice pa lahko skrijemo tudi televizijo, še enega odjemalca pozornosti.

V stanovanju najprej opazimo svetlo in veliko kuhinjo, ki je srce doma. Zasnova brez zgornjih omaric poskrbi za zračen izgled, izstopajo pa le premišljeni detajli – armatura iz bakra, na primer. Televizija je vgrajena kar v kuhinjski otok, s preprostim potegom sklopnih vratc pa se lahko mimogrede skrije in tako pozornost preusmeri na dejavnosti, ki nas bolj izpopolnjujejo – branje, pogovor, počitek.

Pozajtrkujemo lahko ob majhni mizici pod oknom ali pa na barskih stolih ob kuhinjskem otoku, formalnejšemu obedovanju pa je oblikovalka namenila ločen kotiček.

Lahko je jedilnica, lahko pa pisarna: vsakokratno namenskost prostora določa sklopna steklena stena.

Formalna jedilnica je od dnevnobivalnega prostora ločena s stekleno steno. Če jo odpremo, postane njen del in se spremeni v velik družabni prostor, v katerem lahko pogostimo prijatelje. Zaprta pa se hitro preobrazi v domačo pisarno ali študijsko sobo.

Premične stene popolnoma skrijejo vhode v intimne prostore družine.

Za kavčem je še en večnamenski prostor z dvema naslonjačema (za druženje ob kozarcu vina, na primer), ki se z velikimi premičnimi stenami odpira v dve spalnici in dnevne sanitarije.

Dnevne sanitarije (levo) in glavna kopalnica (desno): dva zenovska karakterja

Sanitarije so opremljene zelo zenovsko, oblečene v profiliran lesen opaž in z umivalnikom iz kamna. Kopalnica, po drugi strani, pa je svetel prostor umika. Navezuje se na glavno spalnico, se proti njej odpira in hkrati lovi poglede proti zunanjosti. Je velik prostor, kjer se lahko v vsem udobju posvetimo samim sebi.

Oblikovalka je izbrala naravno paleto barv, med katerimi prevladuje bela, ki optično še poveča prostorno stanovanje. Svetloba tako resnično napolni prav vsak kot prav vsake sobe. Leseno pohištvo – od miz in stolov do svetil, talnih in stenskih oblog – pa v prostor vnaša umirjeno, prizemljeno energijo.

Edini barvni poudarek je spektakularen razgled na naravni park Collserola, ki riše ozadje tej oazi miru znotraj barvite in živahne prestolnice Katalonije.

Interier: Susanna Cots

Fotografije: Mauricio Fuertes