V zgodovinski zgradbi v središču Valencie, zgrajeni leta 1928, je španski arhitekturni studio Balzar Arquitectos uredil pravo poezijo v odtenkih bele. Ogromen penthouse v najvišjem nadstropju omenjene zgradbe je skoraj stoletje po izgradnji tako dobil osveženo in izčiščeno podobo.

Stavba s klasičnimi balustradami na balkonih in polkrožnimi loki nad odprtinami je navzven prava paša za oči, a tudi notranjost stanovanja ni nič manj privlačna. Španski arhitekturni studio Balzar Arquitectos je podobo interierja gradil na izhodišču neprecenljive stavbarske dediščine obstoječega objekta in osrednjega pročelja iz vzporednih navpičnih osi s poravnanimi okenskimi odprtinami.

Harmonija klasičnih elementov s sodobno vizijo bivalnega prostora pa je rezultat stanovanja, očiščenega nepotrebnega balasta, ki kljub svojemu minimalizmu oddaja toplino in prijeten značaj.

Čar stanovanja se skriva prav v kontrastu slogov: polkrožnih lokih in balustradah, ki se skozi okno projicirajo na očiščene stene v notranjosti ali pa ob pogledu skozi okno ponujajo vpogled v dediščino stavbe. Arhitekti svojo vizijo opisujejo kot dialog med obema slogoma, ki priča o spoštovanju in minevajočem času.

K celostnemu izgledu objekta je prispevala tudi osebnost lastnikov. Ti so namreč veliki ljubitelji umetnosti in oblikovanja, kar pa ni prišlo do izraza z velikimi umetniškimi deli, temveč s premišljenimi linijami in krivuljami posameznih konstrukcijskih in pohištvenih elementov.

Stanovanje je v dveh nivojih, v pritličju stanovanja je javni del z večnamenskimi delovnimi prostori in sejno sobo, v nadstropje pa je umeščen bivalni del lastnikov z veliko, prostorno teraso. Temeljno vlogo pri kompoziciji prostorov imajo posamezni kosi pohištva.

Njihove preproste in elegantne oblike obarvajo interier s svetlimi toni in naravnimi materiali ter ustvarijo prostore, polne življenja in svežine. Pri izbiri materialov so se arhitekti zatekli k naravnim materialom v svetlih, kremnih odtenkih, ki se kontrastno dopolnjujejo s temnejšimi pohištvenimi elementi. K temu prispeva tudi skrbno zasnovana osvetlitev, ki prostoru daje intimen, a topel značaj.

Fotografije: David Zarzoso