Marsikateri okrasni vrt leži ob hiši, za ograjo ali živo mejo, in je skoraj povsem skrit. Kdor ima privilegij, da se mu odpro vrata vanj, bo presenečen, navdušen. Lastnik vrta, ljubiteljski vrtnar, namreč ureja vrt predvsem zase, saj pri delu na vrtu uživa, se sprosti, ustvarja, se uči.

Nuša Zanoškar iz Šentvida, dela Ljubljane, je začela urejati vrt ob svojem domu že pred skoraj 40 leti. Tedanjo trato je s pomočjo krajinske arhitektke sprva obsadila z drevesi. Potem pa je začela zbirati rastline, ki so ji bile pri srcu; prinašala jih je od vsepovsod. Rastline so del narave, ki je Nuši Zanoškar navdih, zato na njenem vrtu ni pravilnih oblik niti ravnih linij. Razmeroma majhno površino je spremenila v gosto združbo rastlin, ki jih omejuje v rasti, zato da jih ohranja in prepleta. Za rastline skrbi tako ljubeče kot za svoje domače živali: pse in muce.

Na vrtu so rastline vseh vrst, od redkosti do vsakdanjih cvetlic in grmov; marsikatera se je sama zasejala in Nuša jo pusti tam, kjer si je izbrala svoje rastišče. Prenehala je zbirati določene vrste okrasnih rastlin, ki jih je občudovala, saj je spoznala, da vseh nikoli ne bo mogla imeti. Zdaj ji je najbolj pomembno, da poišče rastlinam sožitje, da jih uskladi z okoljem.

Fotografije: Stane Sušnik