Pred desetletji je bil temen les zelo priljubljen: stenske obloge, omare, vrata, okna, ograje, lesene tramove, les na fasadi ter celo pohištvo se je barvalo na temnejše odtenke. Še danes v starejših interierjih najdemo veliko prebarvanega lesa, ki kar kliče po osvežitvi in osvetlitvi. Pripravili smo nekaj namigov, kako se lotiti njegovega barvanja.

Kljub temu, da se morda zdi trend zastarel, pa je resnica daleč od tega – leseni opaži so namreč zopet zelo priljubljeni, le da v naravnih ali svetlih tonih. Že sama posvetlitev lesa bo vaš prostor popolnoma preobrazila, z nekaj sodobnimi dodatki za dom pa bo prostor izgledal kot iz revije.

Tokrat se bomo posebej posvetili lesenim opaženim stenam in stropom, čeprav lahko enako tehniko uporabite tudi na ostalih, že omenjenih barvanih lesenih površinah – npr. ograjah, okenskih okvirjih ipd.

Nazaj v naravno barvo lesa

Če želite toplo leseno oblogo v naravni barvi, boste najprej morali celoten opaž zbrusiti. Začnite z grobim brusnim papirjem, da z lesa odstranite barvo, nato pa še z finim, da podlago izravnate. Prebrišite z vlažno krpo in počakajte, da se les popolnoma posuši. Medtem natančno preglejte les za sledovi poškodb, morebitne gnilobe, vlage ali prisotnosti lesnih škodljivcev. Les primerno tretirajte. Nato ga premažite z naravnimi mešanicami olj in smole, ki ga bodo zaščitile in olajšale njegovo vzdrževanje.

Še dodaten nasvet: veliko proizvajalcev barv že ponuja barvo za posvetlitev lesa. Uporabite jo, če se želite izogniti natančnemu brušenju oziroma prekriti lisast les, ki so ga napadle glive modrivke. A pozor – vseeno gre za lazurni premaz, torej barvo, ki je v zgolj v tonu podobna barvi naravnega lesa.

Barvanje v drugo barvo

Če želite posvetliti prostor ali pa želite prekriti slabo kvaliteto lesa (grče, rumenkast ton), priporočamo barvanje lesene obloge. Najbolj priljubljena je gotovo bela barva. Pri barvanju imate dve možnosti: uporabite lahko navadno barvo za les ali pa katero od super prekrivnih barv, pri katerih brušenje ne bo potrebno.

V vsakem primeru podlago najprej dobro umijte, saj je les najbrž z leti vase vpil veliko umazanije, na katero se barva ne bo dobro prijela. Uporabite kar katero od nežnih čistil, ki jih imate pri roki. Nato površino grobo zbrusite. Sledi nanašanje prekrivne barve, nato pa eden ali več nanosov izbranega odtenka. Med posameznimi nanosi barve les rahlo zbrusite. Če se boste odločili za uporabo katere od ultra prekrivnih barv (kredna, mlečna, mineralna), steno le dobro umijte in nanesite barvo. Le-ta bo les prekrila bolj neenakomerno, kar bo v vaš interier vneslo občutek vintage domačnosti.

Beljen les

Če vam so vam všeč beljeni odtenki lesa (npr. beljen hrast), boste gotovo navdušeni tudi nad to možnostjo svetlitve lesa. Zmešajte belo lateks barvo z vodo v razmerju 2:1. Za barvanje ne uporabljajte valjčka, temveč čopič. Barvo nanesite v smeri letnic, s tem da odvečno barvo hitro obrišete s staro krpo. Ponavljajte, dokler les ne dobi želene svetlosti. Suh les bo v svoje pore hitro vpil barvo in postal vse svetlejši, ohranila pa se bo njegova tekstura.

Igrivo, moderno

Bela pa seveda ni edina izbira za opažni les. Če ste bolj pustolovski po naravi, boste zagotovo preizkusili moder, rožnat, zelen ali pa celo večbarvni leseni opaž. 

Kaj pa demontaža?

Seveda je možna tudi demontaža, a pozor! Vgradnja lesenih oblog namreč navadno ni bila estetska, ampak ekonomska odločitev. To pomeni, da stena za letvami najbrž ni ometana, strop pa najbrž sploh ni izdelan, kar pomeni, da boste morali poskrbeti za omet oziroma montažo mavčnokartonskih stropov. Demontaže se zato lotite počasi – najprej odstranite eno lamelo in poglejte, kaj se skriva za njo, nato pa izdelajte načrt prenove in dobavite ves potreben material.

To rešitev priporočamo predvsem pri lesenemu opažu slabe kvalitete; medtem ko stare lesene obloge kmečkih hiš seveda ohranite – saj so zaradi svoje častitljive starosti vredne spoštovanja in ohranitve.

Fotografije: Pinterest