V majhni spalnici je po eni strani treba izkoristiti vsak milimeter, po drugi strani pa zagotoviti prijeten, zračen in sproščujoč ambient, v katerem se bomo lahko sprostili, spočili in naspali. Čeprav so bili spodnji nasveti napisani z mislijo na majhne spalnice, pa se jih je dobro držati tudi pri večjih, če želimo ustvariti umirjen in topel ambient, v katerem preživimo kar tretjino življenja.

Stavite na nevtralne barve: v majhnih spalnicah ni prostora za barvne poudarke, ki bi lahko optično zmanjšali prostor. Stavite na svetlo, nevtralno barvo, toplino pa v prostor vnesite z manjšimi pohištvenimi kosi iz lesa in z barvno posteljnino.

Posteljno vzglavje naj bo protagonist prostora: prostor se bo zdel urejen in večji, če bo naše oko že ob vstopu vanj pritegnil le en detajl. Predlagamo, da je to posteljno vzglavje, ki je lahko leseno ali oblazinjeno, lahko pa ga nadomestita tapeta ali tapiserija … Poskrbite le, da bo vzglavje veliko (če lahko, naj sega od stene do stene) in da bo izražalo vaš osebni slog.

Odločite se za bele omare do stropa: v majhni spalnici ne pretiravajte z velikimi garderobnimi omarami – dodatni shranjevalni prostor pa lahko poiščete pod posteljo ali okrog nje. Omare naj bodo vgradne, bele, tako se bodo bolje zlile s steno in zmanjšale občutek prenatrpanosti.

Izberite opremo pravilne velikosti: za zračen občutek izberite nizko posteljo in lebdeče nočne omarice. Preproga naj bo čim večja, zavese pa obesite visoko pod strop. Če se odločite za stropno svetilo, naj bo to nekaj posebnega. Tako boste z malo dekoracije vizualno napolnili prostor, ki pa bo vseeno deloval toplo, zračno in usklajeno.

Osebno noto vnesite s svetili: izberite kombinacijo stropnih, stenskih in namiznih svetil, poudarek pa naj ne bo le na svetlobi (ta naj bo topla in nežna), ampak tudi na obliki, barvi in značaju svetil.

Fotografije: Unsplash