Na Hočkem Pohorju najdemo številne atrakcije: od kar 42 km smučarskih prog, preko poleti atraktivnih slapov in pragozda, kolesarskih in treking stez, adrenalinskega parka in poletnega sankališča ... pa seveda do številnih bivanjskih namestitev v tradicionalnem alpskem slogu - od masivnih brunaric pa do hotelov z dolgimi ganki, na katerih se poleti bohoti okrasno cvetje. V tem čudovitem okolišu je načrtovan še en sklop atraktivne arhitekture: 7 novodobnih hišic pod strmo streho z izvirno arhitekturno govorico in pretanjenim notranjim oblikovanjem.

Gre za sklop montažnih hišic, ki so jih projektirali v sarajevskem studiu Qubicul. Projekt je še v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, mi pa vam predstavljamo, kako se boste v naravnih lepotah Mariborskega Pohorja lahko spočili, ko bodo hišice postavljene.

Vsaka od gorskih koč, postavljenih pod strmo streho v obliki črke A, je zasnovana v pravilnem kvadratu velikosti 7×7 metrov. V pritličju bodo umeščene na obodno teraso odprte kuhinja, dnevna soba s kaminom in jedilnica; v galerijo pa bosta umeščeni spalnica s kopalnico.

Nad celoten tloris je nato poveznjena diagonalno postavljena streha, ki zagotavlja kar največje odpiranje objekta proti presunljivi naravni okolici. Antracitna kovinska kritina, kombinirana z lesom na fasadi, bo objekte lepo spojila s temnejšimi odtenki pohorskih gozdov.

V notranjosti je bil velik poudarek namenjen čim večjemu udobju. Kot pove arhitekt, Haris Delić, ki je interier načrtoval skupaj s produktno oblikovalko Lamijo Radoničić, so hišice zasnovane predvsem za dolgotrajno bivanje turistov, tako da se v njih – za razliko od majhnih apartmajev ali hotelskih sobic – resnično lahko udomačite. Udobna kuhinja, ki se s kuhinjskim polotokom povezuje z dnevno sobo, velike sedežne garniture pred kaminom in pa čudovita spalnica s kopalnico pomenijo temelj za kvaliteten oddih, hkrati pa ponujajo edinstveno izkušnjo minimalnega bivanja v objemu idilične narave.

Arhitektura: Arhitektonski Studio Qubicul, Haris Delić, dipl.ing.arh.

Interier: Haris Delić, dipl.ing.arh., in Lamija Radončić, akademska produktna oblikovalka

Vizualizacije: Visual Ascension d.o.o.