Par si ureja prvi skupni dom na malo manj kot 40 kvadratnih metrih površine. Kako jih kar najbolje izkoristiti in ustvariti mladosten ambient za najlepša leta?

Mlad par je pred kratkim kupil neopremljeno stanovanje, veliko dobrih 38 m2. Kljub majhni površini ima stanovanje veliko dobrih lastnosti: je svetlo, dvostransko orientirano in zapovrh še kompletno adaptirano. V stanovanje se vstopa z velikega skupnega balkona (ki nudi še dodatnih 4,6 m2 površine), nato pa si zaporedno sledijo trije prostori: bivalni prostor, kopalnica s kuhinjo in velika soba. Par me je prosil za nasvet pri načrtovanju opreme.

Trenutno stanje

Izhodišča pri opremljanju majhnih prostorov

Pri opremljanju majhnega stanovanja smo bili pozorni na več stvari: prvič, potrebno je bilo premišljeno združiti raznolike funkcije (delo, počitek, druženje, priprava hrane, shranjevanje ipd.) na zelo majhni površini. Drugič, želeli smo zagotoviti kar se da veliko shranjevalnih površin, saj je občutek reda ključnega pomena pri optičnem zaznavanju površine stanovanja. Tretjič, kljub majhni površini nismo želeli ustvariti hladnega, minimalističnega prostora, ampak živahen, urban, mladosten kotiček za skupno življenje.

Predlagani posegi

Udobna kuhinja

Najprej smo se spopadli s kuhinjo. Le-ta je bila predvidena na 2,4 m dolgi steni nasproti kopalnice, kar je bilo po moji oceni odločno premalo. V niz ne moremo umestiti niti vseh potrebnih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pečice, pomivalnega stroja) in kuhinjskega korita! Če predvidimo rušitev dveh predelnih sten, pa lahko kuhinjo zapeljemo preko vogala v bivalni del in s tem pridobimo nekaj nujnih shranjevalnih in delovnih površin. Kuhinjo oblikujemo kot moniliten element, zgoraj povezan z visokimi visečimi omaricami, kuhinjski pult pa oblečen v enotno obdelavo po izbiri (na fotomontaži je predviden marmor). Del hodnika lahko vseeno izkoristimo za veliko garderobno omaro, kamor lahko pospravimo sesalec, likalno desko, nesezonska oblačila in podobno.

Kuhinji dodamo še jedilni kotiček tik pod oknom, ki ga lahko uporabljamo tudi za delo z računalnikom, ob vhod pa postavimo še manjši obešalnik za obleke s klopjo za obuvanje.

Mixed and matched

Posebno pozornost smo namenili tudi veliki sobi, kjer smo 18 m2 površine razdelili na dva dela – bivalnega in spalnega. ‘Spalnico’ smo dvignili na 50 cm visok podest in celoten spalni kot predvideli v modri oblogi (tapete oziroma tapison). Na podestu je predvidena postelja v japonskem slogu, pod njim pa dodatne shranjevalne površine. S tem, ko spalni kotiček v celoti dvignemo, ga vizualno in fizično ločimo od preostalega prostora, ne da bi s tem predelili prostor. Podest hkrati uporabljamo dodatno klop, ki jo lahko zasede večja družba, ki se je pri paru oglasila na obisku.

Vgradne omare, kuhinja in podest so predvideni kot elementi po meri, ki pa jih po želji kombiniramo z lahkim, premičnim pohištvom po izbiri. 

Kako se pa vam dopade rešitev?