Na sorazmerno majhni parceli, na grebenu hriba, je družina želela zgraditi hišo. V arhitekturnem biroju Obrat so z naročniki sodelovali ne le pri umestitvi hiše na zahtevno parcelo, pač pa so s tehtnim oblikovalskim pristopom novogradnjo povezali z idrijsko gradbeno tradicijo.

Idrijski dvojni kozolec, toplar, je tradicionalno izdelan kot dvoetažni objekt, pokrit z dvokapnico. Njegovi vogalni stebri so masivni – kamniti ali betonski -, medtem ko je ostala konstrukcija lesena. Na fasadah se izmenjujejo odprtine in ornamentalni leseni zastori. V odprtem pritličju je bil kozolec namenjen spravitvi orodja, strojev in podobnega, v delno zastrtem nadstropju pa spravitvi sena. Ta pomemben, v svetovnem merilu unikaten gospodarski objekt, je bil navdih za zasnovo in oblikovanje novega družinskega doma za idrijsko družino.

Tradicionalni idrijski kozolci

Arhitekti so na strmo parcelo postavili troetažni objekt. Majhna, delno vkopana klet nudi družini dostop s ceste, prostor za parkiranje in nujne tehnične in shranjevalne prostore. Po enoramnih stopnicah se povzpnemo v nadstropje, umeščeno na ravnico – na vrh grebena. Hiša od tu dalje povzema tradicionalne oblikovne prvine kozolca: z masivnimi, betonskimi stebri in nosilci je ustvarjen trden podporni sistem hiše, ki je nato z leseno konstrukcijo razdeljen na etaže in ob stranicah zapolnjen z zasteklitvami, odprtinami in lesenimi stenami. Zatrep strehe, v celoti obložen z lesom, pa spremlja še nosilna konstrukcija, ki pogleda izven ovoja stavbe. Hiša je navzven – s poetično konstrukcijo, velikimi zasteklitvami in počasi sivečim lesom – resnično enkratna zmes tradicionalnih prvin in sodobne gradbene tehnologije.

Znotraj so prostori skromno odmerjeni: bivanjski prostor se v celoti zvrsti ob veliki terasi; v mansardo pa so umeščene tri spalnice s kopalnico. Tako ima družina ravno dovolj prostora za skupno preživljanje prostega časa ob neverjetnih razgledih na spreminjajočo se pokrajino, v katero je usidran njihov novi dom.

Arhitektura: Obrat d.o.o.

Fotografije: Janez Marolt