V večstoletni hiši je arhitektka Marjetka Pajk vodila prenovo kuhinje in kabineta.

Moderna kuhinja v tradicionalni preobleki

Kuhinja že od nekdaj velja za srce in dušo doma. Še posebno v preteklosti, ko ni bilo dnevnih prostorov, je bila kuhinja osrednji del vsakega doma. Prav takšno kuhinjo v hiši, stari kar petsto let (nazadnje pa je bila prenovljena sredi 60. let prejšnjega stoletja), so se lastniki odločili prenoviti. Arhitektko Marjetko Pajk so prosili za pomoč pri načrtovanju, izboru pohištva, barv in materialov, naloga pa ni bila lahka, saj so lastniki želeli kuhinjo navzven ohraniti v starem stilu, vsebinsko pa opremiti z najnovejšo opremo (kombinirana kuhalna plošča, napa, vok, vgrajena pečica, prezračevanje, sodobna razsvetljava).

Kuhinja pred prenovo.

Stara kuhinja je bila videti nekoliko utesnjeno. Kuhinjski elementi so bili v belo-oranžni kombinaciji, večina kuhinjske opreme je bila postavljena ob eno steno. Stene so bile obložene s pisanimi oranžno-bež vzorčastimi keramičnimi ploščicami, dve steni sta bili obloženi z leseno oblogo.

Kuhinjo so najprej izpraznili. Zidar je okno »odprl« in ga spremenil v izhod na pokrito teraso; preko steklenih vrat zdaj kuhinja dobi več svetlobe. Stare keramične ploščice so ohranili in jih vključili v novo podobo kuhinje, stene pa so prebarvali na sorodno opečnato in bež barvo. Stare tramove so premazali z zaščitno emulzijo in osvežili z naravno ekološko barvo.

Kuhinja je izdelana po meri v podeželskem slogu svetlo smetanaste barve. Polna je detajlov, poličk, posebnih omaric in vitrin. Kuhinjski pult je iz prestižnega italijanskega kamna.

Iz temačnega kabineta v privlačen kotiček za počitek in branje

Tudi kabinet v stari meščanski hiši je bil le malo v uporabi. Prostor je deloval prej temačno kot svetlo, lastnica pa si ga je zelo želela prenoviti in ga opremiti tako, da bo z veseljem v njem preživljala čas. Tiha želja je bila tudi, da bi se v kabinetu, poleg delovnega kotička, našel prostor za popoldanski počitek in branje.

Podrli so steno, kjer so bila vrata na balkon in kabinet povezali z na novo pridobljenim zastekljenim balkonom. Kabinet brez stene se je odprl in povezal z novo jedilnico. Brez stene, ki je mejila na balkon, je soba postala svetlejša in optično večja.

Stare stilne knjižne omare, ki so že bile v kabinetu, so ohranili, saj lastnica v njih hrani svoje zbirke knjig. Na novo je v kabinet postavljena starinska pisalna miza in omarica nad njo.

Največjo pozornost pa si vsekakor zasluži manjši kavč, ki so ga lastniki imeli na vikendu in so ga že skoraj zavrgli. Arhitektka je predlagala, da ga tapetnik osveži, popravi in preobleče v novo blago. Ker je po prenovi kavča ostalo še malo blaga, so polepšali še stari stol brez naslona in ga postavili kar k pisalni mizi.