Žaluzije so čudovita iznajdba - ščitijo nas pred poletnim pregrevanjem, pozimi zmanjšajo naše toplotne izgube, zagotavljajo nam intimo, medtem ko prepuščajo poglede v zunanjost. V sklopu pomladnega čiščenja se po navadi lotimo tudi njihovega čiščenja, ki pa je za marsikoga eno najzahtevnejših in najzamudnejših opravil. Poglejmo, kako boste žaluzije očistili hitreje in učinkoviteje.

1. Najprej suho čiščenje

Žaluzije najprej očistite ‘na suho’ – s krtačo z mehkimi ščetinami ali s staro nogavico, ki si jo poveznete čez roko in z njo očistite lamelo za lamelo. V tem koraku umazanijo najprej mehansko odstranimo ali pa vsaj zmehčamo.

2. Mokro čiščenje

Če živite v hiši, lahko žaluzije v vseh nadstropjih najprej dobro namočite z vrtno cevjo – s tem boste z njih sprali večino umazanije. Namesto vrtne cevi lahko uporabite tudi visokotlačni čistilec, le preverite, če proizvajalec vaših žaluzij to dovoljuje, saj lahko premočen pritisk poškoduje in zvije lamele.

A pozor, curek vode, čeprav zelo učinkovit pri čiščenju žaluzij, bo umazanijo razškropil naokoli – po oknih, fasadi in zunanjemu tlaku. Pripravljeni bodite na celovito čistilno akcijo.

Če živite v večstanovanjski hiši ali pa žaluzij ne bi želeli močiti s curkom vode, se opremite z veliko gobo – najboljša bo takšna za pranje avtomobilov – ki jo dobro namočite v milnici. Žaluzije z obeh strani dobro namočite in pustite, da se umazanija odteče. 

Foto: Warema Group

3. Odstranjevanje madežev, brisanje do suhega

Ko smo z žaluzij odstranili ves vrhnji sloj umazanije, so na vrsti madeži. Lotite se jih s primernim čistilnim sredstvom, ki ne bo poškodoval zaščitnega sloja lamel. Priporočamo kar blago milnico. Ko so madeži odstranjeni, vsako lamelo še do suhega obrišite, ob tem pa očistite tudi težje dostopne dele ob vrvicah in vodilih.

4. S parnim čistilcem

Eden naših najljubših trikov za čiščenje žaluzij je uporaba parnega čistilca. S paro raztopimo umazanijo in madeže, žaluzije pa je nato potrebno le prebrisati z vlažno krpo iz mikrovlaken. Tako se bomo izognili velikim lužam pod žaluzijami, ki nastanejo pri čiščenju z vodo. Pozor: čiščenje s paro ni primerno za plastične in lesene žaluzije!

Foto: Amazon.com

5. Posebni pripomočki

Na tržišču obstaja kar nekaj pripomočkov za čiščenje žaluzij – razvejanih metlic, s katerimi lahko naenkrat očistimo do tri žaluzije, ali pa ‘glavnikov’, ki s potegom med režami odstranijo prah. Ti pripomočki se priporočajo za redno čiščenje, medtem ko se mokremu čiščenju vsaj enkrat letno ne boste mogli izogniti.

6. Kaj pa notranje žaluzije?

Tudi na notranjih žaluzijah se nabira prah, v kuhinji pa tudi maščoba. Ker so notranje žaluzije po navadi tanjše in manj odporne na mehansko čiščenje kot zunanje, jih boste najlažje temeljito očistili tako, da jih enostavno snamete in operete pod tušem ali v kopalni kadi. Namočite jih v toplo milnico, pustite stati nekaj minut, po potrebi obrišite s krpo, odcedite in posušite na soncu.

7. Če pa se vam ne ljubi … 

… pa veliko število čistilnih servisov nudi tudi čiščenje zunanjih žaluzij. Specializirana oprema in izkušen kader bo delo opravil hitreje in učinkoviteje kot vi. Enako velja za čiščenje oken, fasade, zunanjih tlakov … Ko bo čistilni servis opravil svoje delo, bo vaš dom kot pomlajen – z njim vred pa tudi vi.