Če imate spalnico obrnjeno na severno stran, je v zimskih mesecih zelo verjetno v njej bolj sveže kot v drugih prostorih doma. Da se čez noč ne spremenite v ledeno kocko, vam predstavljamo 10 trikov, kako lahko mrzlo spalnico hitro in poceni ogrejete na prijetno temperaturo.

Aluminijasta folija

Izboljšajte izolacijo spalnice z aluminijasto folijo, s katero obrobite okenski okvir. Toplina namreč zlahka uide skozi slabo tesneča okna, ta vsestranski gospodinjski pripomoček pa jo zadrži v sobi. Sploh če spalnico čez dan ogrevate, bo folija zadržala toploto in jo sproščala v zrak čez noč.

Foto: Pexels

Sušilnik za lase

Morda se sliši nenavadno, vendar lahko v spalnico občutek topline prinesete tudi tako, da s sušilnikom za lase na hitro segrejete posteljnino. Sunek vročega zraka, segretega na 70 stopinj C, bo v manj kot minuti posteljo spremenil v toplo oazo.

Foto: Unsplash

Lebdeča polica nad radiatorjem

Kadar je radiator v spalnici odprt, lahko pretok toplega zraka nadzorujete z lebdečo polico. Polico namestite nad radiator, zaradi česar bo toplota preusmerjena v prostor in se ne bo dvigala proti stropu.

Foto: Unsplash

Zaščitna folija z zračnimi mehurčki

Mehurčkasta folija je odličen izolator oken in na izgubo toplote deluje podobno kot dvojna zasteklitev. Preprosto rahlo navlažite okno in nanj pritrdite folijo. Kar se atraktivnosti tiče, boste sicer morali zamižati na obe očesi, navdušile pa vas bodo kar 50 odstotkov manjše toplotne izgube v sobi.  

Foto: Unsplash

Razgrnite zavese

Zagrnjene zavese v spalnici čez noč odlično zadržijo toploto v prostoru, kar pa ne velja za čez dan. Takrat imejte zavese odgrnjene, da bo sončna svetloba pritekala v sobo in jo segrevala na naraven način. Sonce pozimi zahaja že okoli 17. ure, zato imejte zavese odgrnjene vsaj do 15. ure.

Foto: Pexels

Preproga

Strokovnjaki so izračunali, da skozi neizolirana tla odteče tudi do 10 odstotkov toplote. Če trenutno nimate možnosti za temeljitejši gradbeni poseg za dosego boljše izolativnosti v spalnici, investirajte vsaj v preprogo. Dodatna plast na tleh bo izboljšala toplotno ugodje v prostoru in tudi jutra bodo prijetnejša, ko boste s postelje stopili na toplo in mehko.

Foto: Pexels

Zatesnite režo pod vrati

Še eno od kritičnih mest odtekanja toplote iz spalnice so slabo tesneča notranja vrata. Rešitev? Režo pod njimi zadelajte s tesnilnim trakom ali pa preprosto zvijte bombažno brisačo in jo v primeru prepiha podložite k vratom.

Foto: Unsplash

Odeja iz flisa

Flis je eden od najtoplejših sintetičnih materialov, saj se v njegova vlakna ujame topel zrak in tam vztraja ure dolgo. Da vam bo ponoči tudi v mrzli spalnici prijetno toplo, se zato preprosto zavijte v odejo iz flisa.

Foto: Pixabay

Preureditev spalnice

Nedavne študije so pokazale, da kar polovica Evropejcev ne more dobro spati v mrazu. Če ste eden izmed njih, preuredite spalnico tako, da posteljo odmaknete od bližine okna, ki je najhladnejše mesto prostora, in takoj boste imeli občutek, da vam je stopinjo ali dve topleje.

Foto: Unsplash

Debelejša posteljnina

Se v spalnici nikakor ne morete segreti niti potem, ko se uležete v posteljo in pokrijete z odejo do ušes? Morda ima vaša posteljnina preslabo polnilo oziroma je celo hladilna in namenjena poletnim mesecem. Preverite oznako na odeji in poskrbite, da boste imeli takšno z oznako vsaj 13,5.  

Foto: Pexels