Dober načrt pomeni več kot polovico opravljenega dela in je garancija za zadovoljstvo. To velja tako pri gradnji in opremljanju naših bivališč kot pri izbiri ogrevalnega sistema. S trenutno najpopularnejšim in najhitreje rastočim IR-ogrevanjem lahko z ustreznim načrtovanjem moči in števila IR-panelov kot tudi s pravilno namestitvijo zanesljivo dobimo poceni in učinkovito ogrevanje, ki bo poskrbelo za visoko kakovost bivanja v naši nepremičnini.

Kako delujejo IR-paneli?

»IR-paneli delujejo na principu sevalne toplote, kjer segrevajo predmete in površine v prostoru, ki nato posredno segrevajo zrak,« opisujejo v podjetju Ekosen, kjer so z infrardečo toploto opremili že več kot 15.000 objektov. »IR-toplota se enakomerno razporedi po celotnem prostoru, za razliko od klasičnega radiatorskega ogrevanja, kjer se topel zrak dviguje pod strop, hladen zrak pa ostaja pri tleh. IR-panel primarno ogreva objekte v svojem vidnem polju, vendar zaradi odboja IR-valovanja segreje tudi okoliške površine,« pojasnjujejo in dodajajo, da s pomočjo napredne IR Sun regulacije paneli v prostorih vzdržujejo konstantno temperaturo tako, da se vklapljajo le za kratek čas in dovajajo le toliko sevalne moči, kot je potrebno, seveda pa je možno v različnih prostorih nastaviti različno visoke temperature, odvisno od naših potreb.

Ugleden izvajalec razblini skrbi

Marsikoga sicer skrbi, da je IR-ogrevanje potratno in neučinkovito, a te skrbi se pojavljajo pri vseh ogrevalnih sistemih. Lahko pa se jih preprosto razblini, če so IR-grelci pravilno nameščeni in dimenzionirani ter predvsem strokovno vgrajeni.   

»Zaradi nestrokovne vgradnje IR-ogrevanja prihaja velikokrat do nezadovoljstva strank. IR-paneli so lahko izjemno učinkovita rešitev za ogrevanje, še posebej v dobro izoliranih objektih, kot so novogradnje, nizkoenergijske in pasivne hiše. Odlično se obnesejo tudi v vseh vrstah montažnih hiš ne glede na letnik gradnje. Zelo učinkovite rešitve se dosegajo tudi v industrijskih objektih, za visoke hale, dvorane, delavnice. Tu uporabljamo industrijske visokotemperaturne IR-panele, s katerimi dosegamo ciljano ogrevanje z bistveno manjšimi izgubami toplote pod visoki strop. Povsod, kjer želimo pridobiti dodaten prostor, saj ne potrebujemo kotlovnice in zunanje enote,« pritrjujejo pri podjetju Ekosen, hkrati pa opozarjajo na primere, kjer IR-paneli morda niso najbolj idealna rešitev. To so na primer objekti, grajeni iz kamna ali polne opeke brez dodatne izolacije ter s talno oblogo iz keramike ali kamna, pod katero ni izolacije.

Optimalno delovanje

Če nam zanesljivo podjetje, kot je Ekosen, in njegovi strokovno usposobljeni izvajalci ob ogledu objekta naredijo ustrezne izračune, predlagajo najboljše rešitve in IR-panele tudi strokovno vgradijo, potem se torej za učinkovitost ogrevanja ni treba bati. Tak sistem bo tudi optimalno deloval in razvil vse svoje prednosti, ki jih je v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi res veliko:

  • Enakomerno ogrevanje: Infrardeče valovanje zaradi svoje specifične lastnosti prenosa toplote s sevanjem omogoča enakomerno in optimalno razpršeno ogrevanje celotnega prostora, brez točkovnega pregrevanja površin ali pregrevanja celotnih območij.
  • Natančna in odzivna regulacija: Dovajamo točno toliko energije, kot je v danem trenutku potrebno, prilagajamo za vsak prostor ločeno prek napredne IR SUN regulacije, kar preprečuje presežke ali pomanjkanje toplote, manjše obremenitve električnega omrežja in posledično manjšo porabo energije.
  • Hitra odzivnost: Sistem omogoča takojšnje prilagajanje na temperaturne spremembe, kot so vremenski pogoji (sonce, oblaki, dež, sneg) ali notranji dejavniki, kot sta kuhanje in uporaba kamina.
  • Neposreden prenos toplote: Sistem IR-ogrevanja ne izgublja energije za ogrevanje zraka, temveč večino toplote absorbirajo neposredno površine, zrak v prostoru pa se segreje posredno od ogretih površin.
  • Ni izgub pri transportu: Vsa energija se ustvari in odda v prostoru, brez izgub pri transportu energije.
  • Minimalne temperaturne razlike: Minimalne temperaturne razlike med stropom in tlemi pomenijo manj izgub toplega zraka pod stropom.
  • Počasnejše ohlajevanje  in manj izgub pri zračenju: Ob zračenju nastane manj izgub, saj se več toplote akumulira v predmetih kot v zraku, zato se energija počasneje izgublja pri zračenju prostorov.

Napredna regulacija IR SUN

»S pravilno uporabo in regulacijo IR-panelov lahko dosežemo enakomerno ogrevanje prostorov, zmanjšamo porabo energije in zagotovimo boljšo stabilnost električnega omrežja,« sklenejo pri Ekosenu, kjer so v letošnjem letu razvili tudi novo tehnično rešitev in nadgradnjo IR SUN regulatorja. Ta bo v kombinaciji z napravo za merjenje moči “powermeter” omogočal napredno upravljanje porabe energije in sporočal, kdaj bo ta prekomerna – v tem primeru bo izklopil ogrevanje v prostorih, ki smo jim določili najnižjo prioriteto. Vse to bomo lahko tako kot do zdaj spremljali in upravljali prek mobilne aplikacije kar na daljavo.

Več o IR ogrevanju → Ekosen

Sponzorirana vsebina