IR-ogrevanje je na slovenskem trgu razmeroma mlad način ogrevanja, vendar pri uporabnikih vedno bolj priljubljeno. Je varčno, okolju prijazno, izboljšuje zrak v prostoru, poleg tega so grelni paneli lahko prava paša za oči.

V zadnjih 12 letih se je za IR grelne panele podjetja Ekosen odločilo preko 9 tisoč gospodinjstev. Odločitev večinoma ni bila težka, saj se pri podjetju potrudijo in najdejo optimalno rešitev za vsakega uporabnika, predvsem pa nudijo tudi dolgoletno garancijo in strokovno montažo, ki prepriča še zadnje morebitne dvomljivce.

»Primož Jugovic je montiral IR-panele. Prišel je 5 minut pred dogovorjenim terminom. Stanovanje je zaščitil, da se ne bi kaj umazalo, po montaži pa je vse počistil za sabo. Poučil nas je o delovanju termostatov in vklapljanju za najbolj optimalen izkoristek IR-panelov. Stene je tako lepo zadelal z mavcem, da skoraj ni videti, kje je ‘poštemal’. Takega mojstra še nismo imeli. Čista desetka,« na primer svojo izkušnjo opiše zadovoljna Barbara Rupnik in dodaja, da so jo v  infra rdečo toploto prepričale številne prednosti, ki jih ima tovrstno ogrevanje v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Okolju prijazno ogrevanje

Za ta način ogrevanja se odloča vedno več okolijsko ozaveščenih uporabnikov, saj lahko z uporabo IR-grelnih panelov emisije CO2 zmanjšamo na 0 odstotkov.

IR-grelna telesa električno energijo v celoti pretvorijo v toploto, ki prijetno ogreje vaše telo in prostore, kombiniramo pa jih lahko tudi s fotovoltaiko in tako privarčujemo na dolgi rok. Večina uporabnikov te kombinacije trdi, da s sončno energijo pridobijo toliko elektrike, da celotno gospodinjstvo z ogrevanjem nima dodatnega mesečnega stroška. V veliki večini je celo presežek električne energije.

Ali je IR-ogrevanje najučinkovitejše samo v kombinaciji s fotovoltaiko?

Nikakor! IR-grelni sistem je zelo učinkovit, saj ni velikih toplotnih izgub. Če primerjamo IR-ogrevanje s toplotno črpalko, je pomanjkljivost zadnje izguba toplote že takoj na začetku. Cevi potrebujejo dodaten čas, da se ogrejejo in šele nato oddajo toploto. IR-grelni paneli začnejo ogrevati prostor in predmete v prostoru v trenutku, ko jih vklopimo. Glavni razlog učinkovitosti IR-grelnih panelov pa je ta, da IR-toplota ne segreva zraka, ampak predmete v prostoru, ki še ure in ure po izklopu ogrevanja oddajajo toploto v prostor.

Da povečamo učinkovitost in prihranek, se priporoča še uporaba regulatorja IR Sun WiFi.

Učinkovita poraba energije

  • Takoj, ko vklopimo IR-grelne panele, začnejo ogrevati prostor in takoj, ko je dosežena želena temperatura, se izklopijo.
  • Prostor se ohlaja počasi, ker so ogreti predmeti in ne samo zrak.
  • Kotel/črpalka ni del IR-grelnega sistema, kar pomeni, da ni dodatne naprave, ki deluje ves čas in v ceveh s počasnimi reakcijskimi časi izgublja toploto.
  • V vsaki sobi lahko posebej nastavimo želeno temperaturo.

Udobje in izboljšana kakovost zraka

  • Delovanje IR-panelov je popolnoma neslišno.
  • Ni kroženja zraka, torej tudi ni prašenja.
  • Kondenzacije je občutno manj, saj IR-toplota suši stene.
  • Zaradi suhih sten ni razmer za nastanek plesni.
  • Ker ni gibljivih delov, ni vzdrževanja.
IR-grelni paneli se podajo k različnim slogom notranje opreme.

Minimalistično učinkoviti

IR-grelne panele je priporočljivo namestiti na strop, kar prinaša nekatere prednosti. 

  • Paneli na stropu ne zavzemajo prostora, kar pomeni, da lahko dodaten prostor pri tleh poljubno izkoristite. 
  • Pri stropni namestitvi ni toplotnih izgub kot na primer pri radiatorjih, nameščenih pod okni.
  • Zaradi svojega nevpadljivega videza so primerni za vsak prostor. Lepo se zlijejo s sodobnim dizajnom, v kombinaciji z lesom, skandinavskim dizajnom, minimalistično opremljenimi prostori, art decojem …
  • Za tiste, ki želijo od IR-grelnega panela še več, pa lahko dobi podobo vaše najljubše slike, saj lahko na panel natisnete fotografijo. To pomeni, da je lahko dizajn popolnoma po vašem okusu.

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Pravi naslov za svetovanje in nakup IR-grelnih panelov je brez dvoma podjetje Ekosen s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in odličnimi referencami na tem področju.

Vas zanima, koliko bi privarčevali, če bi dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite na www.ekosen.si/izracun

Za pripravo rešitev z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov info@ekosen.si. Lahko pa jih obiščete tudi v salonih:

  • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
  • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19,
  • v Kopru, Cesta Zore Perello-Godina 2.