Tisti, ki spremljate domače blogerje, zagotovo poznate Ireno Dvoršak in njene Kreativice. To je blog kjer lahko beremo o potovanjih, življenju z majhnimi otroci, o zanimivih, še neodkritih kotičkih naše prestolnice ter drugih mest in seveda predvsem o interierjih. Irena je Beograjčanka, ki jo je ljubezen pripeljala v Ljubljano, kjer živi in dela že več kot 10 let.

Včasih se je Irena ukvarjala z marketingom in modo, vse dokler si ni ustvarila družine in začela urejati svoje gnezdo. “Z lahkoto sem preklopila iz modnega staylinga v stayling interierja,” pove Irena z nasmeškom in doda, da je pa ljubezen do »vintage« kosov še vedno zelo prisotna. Je pa res, da sedaj raje odšteje denarce za kak zanimiv star kos pohištva, v katerem vidi potencial, kakor za še tako lep kos »second hand« oblačila.

Kdor išče, ta najde

Irena in Miha sta odraščala v starih meščanskih stanovanjih, zato sta dobro poznala prednosti in slabosti tovrstnega bivanja. Ko je po nekajletnih seljenjih iz najemniških stanovanj iz v Ljubljane v Beograd in obratno padla odločitev, da se dokončno ustalita v Ljubljani, sta točno vedela kakšno stanovanje iščeta. To naj bi bilo staro stanovanje s potencialom, nekje v Šiški. Cene novogradenj so bile v tistem času, ko sta iskala svojo prvo skupno nepremičnino, pretirano visoke. Poleg tega sta si želela stanovanje urediti po svojih zamislih tako, da bo viden njun pečat. Zato sta že prvič, ko sta vstopila v staro temačno trosobno stanovanje v Šiški vedela, da sta našla točno to kar sta iskala.

Stanovanje je veliko 82m2, zgrajeno pa je bilo leta 1961. Ko sta ga kupila, je bilo pravzaprav še skorajda v prvotnem stanju, saj so bila v vsem tem času zamenjana le okna. Stanovanje je imelo več manjših in dokaj temačnih prostorov, dolg hodnik ter en kup vrat, pa vendar sta že ob prvem ogledu točno vedela katere stene bosta podrla in na kakšen način bosta v prostor pripeljala svetlobo.

Kreativice

Irena in Miha sta se zasnove prenove lotila kar sama. Vedela sta, da želita velik odprt in svetel osrednji prostor, zato sta podrla vse stene v dnevni sobi, ter na ta način povezala kuhinjo, dnevni prostor in predprostor. Podrla sta tudi manjšo steno med dnevnim prostorom in balkonom in namesto nje namestila velika steklena drsna vrata, ki v prostor prinesejo razkošno veliko svetlobe.

Avtobusna postaja sredi kuhinje

Prav ta velik osrednji prostor je postal še toliko pomembnejši kasneje, ko je iz para nastala mlada 4 članska družina. “Tukaj se dogaja večina našega življenja,” pove Irena. Tam kjer je zdaj velik kuhinjski otok, je bila nekoč stena, ta otok je kot kakšna avtobusna postaja, še doda. Tukaj se zajtrkuje, otroci rišejo medtem, ko jaz pripravljam hrano, še gostje, ki pridejo na večerjo, se zadržujejo ob otoku medtem, ko zaključujem in serviram pripravljeno hrano, pove Irena.

Večina pohištva v stanovanju je starega oziroma prenovljenega. Tukaj so podedovani kosi, večinoma pa pohištvo kupljeno na bolšjaku ali pa v kateri izmed Ljubljanskih starinarnic. Izbrane kose sta Irena in Miha kar sama predelala in jim tako vdahnila nekaj svoje individualnosti. Eden izmed redkih kosov pohištva, ki sta ga naročila pri mizarju, so tako imenovane lebdeče police v dnevni sobi in seveda kuhinja. Na teh policah so shranjene knjige in spominki, ki jih prinesejo iz družinskih potovanj. Irena pravi, da ji je ta del stanovanja še posebno pri srcu, saj ima lepe spomine in ljube knjige ves čas na očeh.

Kreativice

Irena je pri soustvarjanju svojega doma, ki je trajalo približno pol leta, spoznala, da jo urejanje interierja zelo veseli. Zato se je iz sveta marketinga in modnega stiliranja preusmerila na področje stiliranja interierja. Svoje veselje o urejanju doma in drobnih stvareh, ki nam pri tem lahko pomagajo sedaj deli s svojimi prijateljicami in vsemi, ki spremljajo njen spletni dnevnik www.kreativice.com.

Fotografije: Irena Dvoršak